Phalacrocorax aristotelis, Θαλασσοκόρακας

Ο Θαλασσοκόρακας είναι υδρόβιο πτηνό της οικογενείας των Φαλακροκορακιδών, ένας από τους κορμοράνους που απαντούν και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Phalacrocorax aristotelis και περιλαμβάνει 3 υποείδη.  Στην Ελλάδα απαντά το υποείδος P. a. desmarestii (Payareaudau, 1826). Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη, αλλά ο λόγος ονοματοδοσίας είναι άγνωστος. 

Η Ευρώπη αποτελεί την σημαντικότερη αναπαραγωγική
επικράτεια του είδους, κυρίως  τις ακτές του Ατλαντικού στα δυτικά. Σημαντική περιοχή αποτελεί και η Μεσόγειος, Μαύρη Θάλασσα, Ισλανδία, Βόρεια Θάλασσα και Θάλασσα Νορβηγίας μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο και την χερσόνησο Κόλα στην ΒΔ. Ρωσία. Θεωρείται κυρίως επιδημητικό πτηνό, καθώς οι περισσότεροι πληθυσμοί του είναι καθιστικοί.

Είναι μέσου μεγέθους με μακρύ και λεπτό ράμφος και μακριά ουρά. Έχει μήκος σώματος 65 - 80 εκατοστά, άνοιγμα πτερύγων 90-110 εκατοστά και βάρος το αρσενικό 1,83 – 2,20 κιλά, ενώ το θηλυκό 1,52 – 2,10 κιλά. Είναι σχεδόν ή αποκλειστικά ιχθυοφάγα, ωστόσο, μπορεί να τρέφονται με μικρό αριθμό Πολύχαιτων δακτυλιοσκωλήκων, Κεφαλόποδα ή άλλα Μαλάκια και μικρά βενθικά Μαλακόστρακα. 

Είναι ένας από τους δεινότερους δύτες, έχοντας καταμετρηθεί
να καταδύονται μέχρι τα 45 μ., τουλάχιστον.
Στα παράκτια ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, οι χρόνοι κατάδυσης είναι συνήθως από 20 έως 45 δευτερόλεπτα, με χρόνο αποκατάστασης της τάξης των 15 δευτερολέπτων ανάμεσα στις καταδύσεις. 

Η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινάει από τις αρχές Μαρτίου. Η ωοτοκία πραγματοποιείται άπαξ. Το θηλυκό γεννάει 2-5 υποελλειπτικά αβγά, διαστάσεων 62,9 Χ 38,4 χιλιοστών και βάρους 51,0 γραμμάρια. Τα αβγά εναποτίθενται ανά διαστήματα μεγαλύτερα της μίας ημέρας. Η επώαση αρχίζει μετά την εναπόθεση του 1ου αβγού, πραγματοποιείται και από τα δύο φύλα και διαρκεί 30 ημέρες.

Για τις πρώτες 20 ημέρες προμηθεύει τροφή ο ένας γονέας καιο άλλος σιτίζει, κατόπιν προμηθεύουν τροφή και σιτίζουν και οι δύο. Στις 55 ημέρες, οι νεοσσοί εγκαταλείπουν την φωλιά και συχνάζουν στις άκρες των βράχων, όπου σιτίζονται από τους γονείς για 3 εβδομάδες ακόμη, προτού ανεξαρτητοποιηθούν.  Αυτό συμβαίνει μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου.  Οι φωλιές βρίσκονται σε απρόσιτες ορθοπλαγιές και ακατοίκητες βραχονησίδες.

Ο Θαλασσοκόρακας απαντά στον ελλαδικό χώρο και με τις ονομασίες: Γιαλόπαπια, Θαλασσοκουρούνα (Κυκλάδες), Καλικατσού, Καλικατσούδα, Καλιτζακού (Κυκλάδες), Καλλισακού (Μύκονος), Καραμπατάκι, Λοφιοκορμοράνος, Κολοβούτα και Καλικατζούνα (Σποράδες).

    MyPhotoPics