Λευκή φράουλα ή ανανοφράουλα

Λευκή φράουλα ή ανανοφράουλα, pineberry. Πρόκειται για την αρχαιότερη ποικιλία φράουλας, που καλλιεργούσαν στη Χιλή μέχρι τον 17ο αιώνα. Εξήχθη στη Γαλλία και από εκεί μεταφέρθηκε σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Είναι αποτέλεσμα διασταύρωσης της λευκής ποικιλίας φράουλας της Χιλής, με την κόκκινη ποικιλία φράουλας της Βόρειας Αμερικής. Eίναι μικρότερη από την κόκκινη φράουλα, διαστάσεων 15 έως 23 χιλιοστών.

Η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους αγρότες σε άλλα μέρη του κόσμου, οδήγησε στη μείωση καλλιέργειάς της, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση της ποικιλίας. Το 2003 Ολλανδοί αγρότες αποφάσισαν να σώσουν το απειλούμενο είδος και να το ξαναφέρουν στη Γαλλία για εμπορικούς σκοπούς. 

Σήμερα η παραγωγή αυτού του φρούτου είναι ακόμα πολύ μικρή, για αυτό οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του. Η καλλιέργειά της δεν θεωρείται προσοδοφόρα για τους αγρότες, επειδή ένας μεγάλος αριθμός καρπών δεν ωριμάζουν. 


Το γεγονός όμως αυτό την κάνει πανάκριβη. Έτσι εκείνοι που
βρίσκουν άσπρες φράουλες, πρέπει να πληρώσουν πολλά για μια μικρή ποσότητα. Η λευκή φράουλα χρησιμοποιείται και σε γλυκά, τούρτες και κοκτέιλ δίνοντας εξωτική όψη. 

Είναι φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας, με πολλά αντιοξειδωτικά και προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Ενισχύει τη άμυνα του οργανισμού, αυξάνει την ενέργεια,  δυναμώνει τα οστά και τα δόντια, βελτιώνει την καρδιακή υγεία, ωφελεί τις έγκυες γυναίκες.

MyPhptoPics