Ο πέτρινος φάρος στο ακρωτήρι Απολυτάρες των Αντικυθήρων, Ελλάς

Το ακρωτήριο Απολυτάρες βρίσκεται στα Αντικύθηρα και συγκεκριμένα στο νοτιότερο μέρος του νησιού, σε μια περιοχή που είναι εκτεθειμένη σε όλους τους καιρούς. Το 1926 κατασκευάστηκε εκεί ένας από το μεγαλύτερους φάρους πετρελαίου της Χώρας. Είναι ορατός σε απόσταση 36 ναυτικών μιλίων. Έχει ύψος πύργου 23 μέτρα και εστιακό ύψος 45 μέτρα. Χαρακτηριστικά φάρου: Δύο λευκές αναλαμπές ανά 15 δ/λ.

Οι κτηριακές του εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν κοιτώνες, χώρους ενδιαίτησης, κουζίνα, φούρνο, αποθήκες, δεξαμενή βρόχινου ύδατος κ.λπ. Εποπτευόταν από Φαροφύλακες από το έτος κατασκευής του (1926) μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, οπότε το Π.Ν. απέσυρε το μόνιμο προσωπικό. 

Επανδρώθηκε εκ νέου για 3 χρόνια, την περίοδο 2004-2007. Από το 2007 επιτηρείται περιοδικά από τους Φαροφύλακες των Κυθήρων και από το προσωπικό της Υπηρεσίας Φάρων που μεταβαίνει στην περιοχή με το ειδικό φαρόπλοιο του Π.Ν. για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή της οδού πρόσβασης προς τον ιστορικό Φάρο Απολυτάρας, στο νότιο άκρο των Αντικυθήρων, που πραγματοποιήθηκε από τα μηχανήματα και το προσωπικό του Στρατού Ξηράς (ΜΟΜΚΑ). 

Υπήρχαν ανέκαθεν ιστορίες για στοιχειωμένους φάρους που έλεγαν οι παλιοί ναυτικοί και φαροφύλακες για πλοία φαντάσματα και αλλόκοτα πλάσματα. Έτσι και εδώ, λένε πως πολλοί έχουν δει τη "σκούνα" που παρουσιάζεται κοντά στο φάρο του ακρωτηρίου Απολυτάρες των Αντικυθήρων. Η παρουσία της είναι κακός οιωνός, γιατί εμφανίζεται όταν πρόκειται να συμβεί κάτι κακό. Ένας ναυτικός ισχυρίζεται πως είδε το πλεούμενο να περνάει με ανοιχτά τα πανιά του και μεμιάς εξαφανίστηκε. Μετά από λίγες μέρες έγινε ένα τρομερό ναυάγιο σ’ εκείνο το σημείο. 

   MyPhotoPics