Άνουρος αετός, Terathopius ecaudatus

Ο άνουρος αετός ή αλλιώς αετός μπατελέρ ζει στη νότια Αφρική. Η επιστημονική του ονομασία είναι Terathopius ecaudatus και δεν περιλαμβάνει υποείδη. Αποτελεί το μοναδικό μέλος του γένους Terathopius. Είναι ένας μεσαίου μεγέθους αετός. Έχει μήκος 50–60 εκ. και άνοιγμα φτερών 170–190 εκ., τα ενήλικα ζυγίζουν 2 με 2,6 κιλά. Ζει 20-25 χρόνια στη φύση και έως 55 χρόνια σε αιχμαλωσία.

Ξεχωρίζει από τα άλλα αρπακτικά. Έχει πολύχρωμο φτέρωμα, το σώμα του είναι γκριζόμαυρο, η ράχη του στο χρώμα της σκουριάς και οι φτερούγες είναι γκρι-μπεζ από τη πάνω μεριά, ενώ απ' την κάτω είναι ολόλευκα. Τα ερετικά είναι μαύρα. Επιπλέον, η φτερούγα του λεπταίνει όσο πιο κοντά είναι στα πρωτεύοντα. 

Η ουρά του είναι υπερβολικά κοντή (στην πτήση τα πόδια προεξέχουν από αυτήν) και έχει χρώμα κοκκινομόβ. Το πρόσωπό του είναι κόκκινο, με περισσότερα φτερά και πιο παχύ ράμφος στο αρσενικό. Επίσης το αρσενικό έχει ολόμαυρα ερετικά, ενώ το θηλυκό με λευκά ερετικά με μαύρο πίσω χείλος. 



Τα ανήλικα έχουν καφετί χρώμα με πρασινόχρωμο πρόσωπο.  




Αναπαράγεται στην Αφρική σε πολλές περιοχές, νότια της Σαχάρας, δυτικά του Καμερούν και ανατολικά μέχρι τη νοτιοδυτική Αραβία. Επίσης είναι περιπλανώμενος μέχρι τη βόρεια Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Κωνσταντινούπολη.



Ο άνουρος αετός απαντά σε πεδιάδες, σαβάνες με ακακίες και θάμνους. Ζει σε ζεύγη, μερικές φορές σε ομάδες άνω των 20 ατόμων. 



Η ερωτοτροπία του άνουρου αετού είναι εντυπωσιακή και περιλαμβάνει βουτιές προς το θηλυκό στον αέρα και πολύ δυνατούς ήχους με τα φτερά του που ακούγονται σε μεγάλη απόσταση. 

Χτίζει φωλιές στα δέντρα, όπου γεννάει 1 αυγό ανά εποχή, αν
και μόνο το 2% των νεογνών φτάνουν στο στάδιο της ενηλικίωσης. Η επώαση διαρκεί 52-59 μέρες. Το νεογέννητο το φροντίζει η μητέρα του για περίπου 42 με 43 ημέρες, μέχρι να πετάξει και να φύγει από την φωλιά.

Τρέφεται με μικρές αντιλόπες, ποντίκια, σκαντζόχοιρους, κουνέλια, σκίουρους, πτηνά, σαύρες και φίδια, έντομα, μερικές φορές αυγά, κάβουρες και πεθαμένα ψάρια. Είναι  είδος στα Σχεδόν Απειλούμενα από το 2009. Σήμερα υπολογίζεται πως υπάρχουν 10.000 - 100.000 άτομα.

    MyPhotoPics