Κουόπιο, Kuopio, Φινλανδία

Το Κουόπιο, Kuopio, είναι πόλη της κεντρικής Φινλανδίας στην περιοχή Savo. Έχει έκταση 2.317,24

τ. χλμ. εκ των οποίων τα719,85τ.χλμ. είναι  νερό. Έχει 118.664 κατοίκους, είναι η 9η μεγαλύτερη πόλη της χώρας και η μεγαλύτερη στην Ανατολική Φινλανδία. Βρίσκεται σε μια χερσόνησο και περιβάλλεται από τη λίμνη Κάλαβεσι. Απέχει 382 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι.


Η ίδρυση της πόλης ανάγεται στο 1653, αλλά ως επίσημη
ημερομηνία αναγνωρίζεται η 17η Νοεμβρίου 1775 όταν ο βασιλιάς Γουσταύος Γ' της Σουηδίας θέσπισε την αναγνώριση της πόλης.

Το Κουόπιο ήταν πάντα πόλη εκπαίδευσης. Τα πιο σημαντικά ιδρύματα είναι το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Savonia, το Επαγγελματικό Κολλέγιο Βόρειας Σαβονίας και το τμήμα Kuopio της Ακαδημίας Sibelius. 


Ένα από τα παλαιότερα σχολεία της πόλης είναι το Λύκειο του
Kuopio,
το οποίο ιδρύθηκε επίσημα το 1872, αλλά αρχικά χτίστηκε το 1826 και σχεδιάστηκε από τον Carl Ludvig Engel.

Μπορείτε να επισκεφτείτε τον πύργο Puijo στην κορυφή του λόφου Puijo. Άνοιξε το 1963, έχει ύψος 75 μέτρα και εκτός από την πανοραμική θέα, διαθέτει ένα περιστρεφόμενο εστιατόριο 100 θέσεων. Ήταν ο πρώτος πύργος με περιστρεφόμενο εστιατόριο στις σκανδιναβικές χώρες.




Το Kuopio Art Museum







To φωτογραφικό κέντρο Victor Barsokevich





Το πολεμικό μουσείο βετεράνων




Τον ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου.  Σχεδιάστηκε από τον Aleksander Isakson, χτίστηκε το 1902 - 1903 και εγκαινιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο, τον δεύτερο Ορθόδοξο αρχιεπίσκοπο της Φινλανδίας.

Το μουσείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ιδρύθηκε το 1957 και
βρίσκεται στο κτιριακό συγκρότημα που σχεδιάστηκε από τον Dag Englund. Από το 1969 είναι επίσης η έδρα του διοικητικού συμβουλίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φινλανδίας.

Τον Λουθηρανικό Καθεδρικό Ναό. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα της Στοκχόλμης Pehr Wilhelm Palmroth. Η κατασκευή της πέτρινης εκκλησίας ξεκίνησε το 1806. Διακόπηκε το 1808 λόγω του  Ρωσο-Σουηδικού Πολέμου. Η κατασκευή συνεχίστηκε το 1812 και ολοκληρώθηκε το 1815.


Την πλατεία αγοράς του Κουόπιο που είναι ίσως το πιο διάσημο αξιοθέατο και βρίσκεται σε αυτήν την θέση από το 1818 και στο βάθος φαίνεται το δημαρχείο.




Εκεί βρίσκεται από το 1984, μπροστά από τη δυτική είσοδο της αίθουσας αγοράς και το χάλκινο άγαλμα της Sister Girl, του γλύπτη Taru Mäntynen.

    Χριστούγεννα στο Κουόπιο
    MyPhotoPics