Cannonball Tree, το δέντρο μπάλα κανονιού

Το Cannonball Tree, επιστημονική ονομασία Couroupita guianensis, είναι ένα  αειθαλές, εντυπωσιακό δέντρο, ενδημικό στον τροπικό βορρά της νοτίου Αμερικής και στην νότια Καραϊβική. Πήρε το όνομά του, δέντρο μπάλα κανονιού,  από το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος των καρπών του, που μοιάζουν με σκουριασμένες μπάλες κανονιού. Είναι μεγάλοι, σφαιρικοί και ξυλώδεις και έχουν διάμετρο από 15 έως 24 εκατοστά. 

Παράγουν πολύ μεγάλα και εντυπωσιακά άνθη, με χρώμα πορτοκαλί, άλικο και ροζ. Τα άνθη σχηματίζουν μεγάλα τσαμπιά που το μήκος τους μπορεί να φτάνει και πάνω από τα 3 μέτρα. Παράγουν μεγάλους σφαιρικούς και ξυλώδεις καρπούς, με διάμετρο που κυμαίνονται από 15 έως 24 εκατοστά, και κάθε καρπός περιέχει 200 με 300 σπόρους.

Ο καρπός όταν ωριμάσει πέφτει από το δέντρο και κάνει λακκούβα όταν χτυπά το έδαφος, προκαλώντας συχνά τον ήχο μιας μικρής έκρηξης. Πέφτει χωρίς προειδοποίηση και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες σε όποιον βρεθεί από κάτω. Ένα δέντρο μπορεί να έχει μέχρι 200 ή 300 φρούτα.

Οι καρποί και τα λουλούδια φυτρώνουν κατευθείαν από τον
κορμό τού δέντρου και τα παλιά δέντρα έχουν όλο το κάτω μέρος τού κορμού καλυμμένο. Ωριμάζουν για περίπου εννέα μήνες και στη συνέχεια πέφτουν στο έδαφος και συνήθως σπάνε προκαλώντας συχνά έναν ήχο σαν μικρή έκρηξη. Όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα, η σάρκα των καρπών παίρνει ένα πράσινο - μπλε χρώμα και μυρίζει δυσάρεστα. 

Ανήκει στην οικογένεια Lecythidaceae και το ύψος του μπορεί να φτάσει πάνω από 35 μέτρα. Δημιουργεί κορμό με διάμετρο 80 εκατοστά. Καλλιεργείται κυρίως για την ομορφιά του, αλλά και το απαλό, ανοιχτόχρωμο ξύλο του που χρησιμοποιείται για την κατασκευή επίπλων.


Ευδοκιμεί και στην Ινδία τουλάχιστον τα τελευταία δύο ή τρεις χιλιάδες χρόνια, όπως αναφέρουν γραπτές πηγές και επομένως είναι δυνατόν να θεωρηθεί ενδημικό είδος της Ινδίας επίσης.  

Διαθέτει αντιβιοτικές, αντιμυκητιακές, αντισηπτικές και αναλγητικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται για θεραπείες σε κρυολογήματα και πόνους στο στομάχι. Ο χυμός που παρασκευάζεται από τα φύλλα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενειών του δέρματος. Το εσωτερικό του καρπού μπορεί να απολυμάνει πληγές και τα νεαρά φύλλα ανακουφίζουν τον πονόδοντο. 

    MyPhotoPics