Θεοδώριανα, νομός Άρτας, Ελλάς

Τα Θεοδώριανα είναι χωριό του νομού Άρτας, Ελλάς, χτισμένο στην πλαγιά των ανατολικών Τζουμέρκων (Αθαμανικών ορέων), σε υψόμετρο 960 μέτρων. Η ονομασία του χωριού οφείλεται κατά πάσαν πιθανότητα στη Θεοδωρία, ένα από τα γνωστά τοπωνύμια της αρχαίας Αθαμανίας. Απέχει από την πόλη της Άρτας 80 χιλιόμετρα. Αποτελεί έδρα κοινότητας και ο πληθυσμός τους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 994 κάτοικοι.

Μέχρι και το 2010 αποτελούσαν ξεχωριστή κοινότητα. Μοιάζουν βγαλμένα σαν από παραμύθι καθώς βρίσκονται στην  αγκαλιά των Αθαμανικών ορέων, "πνιγμένα" από πλατάνια, από έλατα, τις πηγές και άφθονα τρεχούμενα νερά. Κάποια από τα αξιοθέατα της περιοχής είναι τα παρακάτω:

Οι διπλοί καταρράκτες της Σούδας, σε υψόμετρο 1.200 μέτρα, το σήμα κατατεθέν των Θεοδωριάνων, πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Τα παγωμένα νερά του «Γκούρα»  πέφτουν από 25 μέτρα ύψος, αφού πρώτα προλάβουν να χωριστούν στα δυο, σχηματίζοντας δυο υπέροχους καταρράχτες.

Το ρέμα του Παραδείσου, πιο γνωστό ως ρέμα του
“Παπαχρήστου”. Ακολουθώντας το μονοπάτι δίπλα από το ρέμα, µέσα σε ένα δάσος από έλατα, συναντάµε πολλούς μαγευτικούς καταρράχτες. Το νερό ρίχνεται από τεράστιους βράχους, σχηματίζοντας συνεχόμενους καταρράχτες και καταπράσινες λίμνες.


Η εκκλησία του Αϊ – Γιώργη, προστάτη του χωριού. Ρυθμού Βασιλικής, χτίστηκε το 1880 από Πραμαντιώτες μαστόρους.



Το Μοναστήρι της Παναγίας,
 βρίσκεται  στα βόρεια του χωριού. Είναι αφιερωμένο στη Γέννηση της Θεοτόκου. Χτίστηκε από τον ηγούμενο Θεοδωριανίτη, Άνθιμο Αργυρόπουλο το 1793.



Ο παλιός νερόμυλος, όπου η σκαλισμένη πέτρα που βρίσκεται πάνω απ’ την μπροστινή πόρτα μαρτυρά ότι ο μύλος χτίστηκε το 1918. Σταμάτησε να λειτουργεί γύρω στο 1980. 



Σήμερα, στην γέφυρα, στην είσοδο του χωριού, δίπλα στο
ποτάμι, λειτουργεί καινούριος νερόμυλος και νεροτριβή.



Και το περίφημο γεφύρι της Γκούρας.




 Η πλατεία 

MyPhotoPics