Αιγωλιός, μια από τις σπάνιες κουκουβάγιες της Ελλάδος

Ο Αιγωλιός είναι νυκτόβιο αρπακτικό πτηνό της οικογενείας των Γλαυκιδών, που  βρίσκεται και στον ελλαδικό χώρο, μόνο σε μεγάλα υψόμετρα στην Οίτη, στον Παρνασσό, στον Όλυμπο, στον Γράμμο και στην οροσειρά της Ροδόπης. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Aegolius funereus και περιλαμβάνει 7 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντάται το υποείδος Aegolius funereus funereus.   

Η επιστημονική ονομασία του γένους Aegolius, είναι ελληνική και αναφέρεται σε μυθολογικό πρόσωπο. Ο Αιγωλιός ήταν νεαρός Κρητικός που, μαζί με τρεις συμπατριώτες του, έντυσε το σώμα του με χαλκό για προστασία από τα τσιμπήματα και μπήκε στο σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Δίας, για να κλέψει μέλι. 


Ο αρχηγός των θεών θύμωσε και ήθελε να τους θανατώσει όλους με κεραυνό, παρενέβη όμως η Θέτις με τις Μοίρες και ο Δίας τους μεταμόρφωσε σε διάφορα πουλιά, ένα από αυτά λέγεται ότι είναι ο Αιγωλιός.

Eίναι επιδημητικό πτηνό, δηλαδή αναπαράγεται και διαχειμάζει στη
χώρα που βρίσκεται, χωρίς να μεταναστεύει και, απλώς αλλάζει θέση εξ αιτίας των δασικών του ενδιαιτημάτων (κωνοφόρα προς μικτά φυλλοβόλα και αντιστρόφως). Ζει και αναπαράγεται στα πυκνά δάση κωνοφόρων των περιοχών κατανομής του, συνήθως με ξέφωτα και μικρά τέλματα.

Το πτέρωμά του είναι σκούρο -σχεδόν μαυριδερό- καφέ στην άνω επιφάνεια του σώματος, με χαρακτηριστικές λευκές πιτσιλιές, μεγάλες στην περιοχή των ώμων και μικρότερες στις πτέρυγες. Η κάτω επιφάνεια, αντίθετα, είναι υπόλευκη με διάσπαρτες καφετί ραβδώσεις.


Το κεφάλι είναι μεγάλο σε σχέση με το σώμα, τα μάτια είναι μεγάλα
και στρογγυλά, με κίτρινες ίριδες. Στην γωνία που σχηματίζουν οι οφθαλμοί με το ράμφος υπάρχουν πολλές μαύρες σμήριγγες. Το ράμφος είναι μικρό, γαμψό και λευκοκίτρινο.


Η ουρά είναι κοντή και καφέ, με 4-5 λευκές, χιαστί-μπάρες. Οι ταρσοί και τα πόδια είναι καλυμμένα με λευκά φτερά, μέχρι τους γαμψώνυχες, οι οποίοι είναι σκοτεινοί, μαυριδεροί καφέ, και έχουν πολύ αιχμηρές άκρες.  


Έχει μήκος σώματος το θηλυκό 21 έως 25 εκατοστά, το αρσενικό 25 έως 28 εκατοστά, έχει άνοιγμα πτερύγων 50 έως 62 εκατοστά, μήκος ουράς 7,5 έως 11,5 εκατοστά και βάρος το θηλυκό 90 έως 115 γραμμάρια ενώ το αρσενικό 120 έως 195.

    MyPhotoPics