μεσαιωνικά χωριά τα οποία χρονολογούνται από την βυζαντινή εποχή. Η μοναδικότητα της περιοχής είναι η παραγωγή της μαστίχας η οποία παράγεται αποκλειστικά και μόνο στη Νότια Χίο και σε καμία άλλη πλευρά του νησιού ή σε άλλο μέρος της Ελλάδας.
Πιθανολογείται πως το κλίμα σε συνδυασμό με το γόνιμο έδαφος της Νότια Χίου που διατηρεί το κλίμα θερμό και ξηρό είναι η αιτία που η παραγωγή της μαστίχας περιορίζεται γεωγραφικά μόνο στα νότια του νησιού. Όμως τα μαστιχόδεντρα βρίσκονται σε κάθε πλευρά του νησιού με το δέντρο να μεγαλώνει χωρίς ποτέ του να παράγει μαστίχα.
Το μουσείο μαστίχας άνοιξε για το κοινό το 2016 και αυτό το κάνει ένα σύγχρονο με μοντέρνο σχεδιασμό κτίριο. Στο ισόγειο του κτιρίου βρίσκονται τα εκδοτήρια, μια καφετέρια και ένας χώρος με εκθέματα ζωγραφικής.
Στο κάτω μέρος βρίσκονται τα κύρια εκθέματα με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή για την ελκυστική προσέλκυση, μια μικρή αίθουσα προβολής και 6 ηλεκτρονικοί υπολογιστές με πρόσβαση στην ιστοσελίδα του μουσείου μαστίχας.
Ενδιαφέρον έχει και ο τελευταίος όροφος, στον οποίο βρίσκονται διαφορά μηχανήματα διαμορφωμένα έτσι ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού να παρουσιάζουν την λειτουργία που είχαν όταν βρισκόντουσαν στην παραγωγική μονάδα τους.
Επιπλέον, η έκθεση του μουσείου συνεχίζεται σε υπαίθριο χώρο στον οποίο παρουσιάζονται τα μαστιχόδεντρα και δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να δει από κοντά την φυσική μαστίχα ακριβός πάνω στο δέντρο πριν συλλεχθεί για να συνεχίσει τον δρόμο της στα διαφορά στάδια παραγωγής.
MyPhotoPics