Αγία Κόρη, όρος Όλυμπος, Ελλάς

Σε μία από τις πιο εντυπωσιακές χαράδρες στους βόρειους πρόποδες του όρους Ολύμπου, της Αγίας Κόρης, στην Παλαιά Βροντού του
Δήμου Δίου – Ολύμπου, Ελλάς, βρίσκεται χτισμένο το ομώνυμο εκκλησάκι, χτισμένο γύρω από ένα δέντρο. Το προσκύνημα είναι αφιερωμένο σε μια άγνωστη όμορφη κόρη, η οποία κατέφυγε εκεί, για να ξεφύγει από τους Τούρκους.
Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το χωριό Βροντού, ένα μονοπάτι με 169 (μετρημένα) σκαλιά κατηφορίζει στριφογυριστά μέσα στη ρεματιά και στην καταπράσινη ομορφιά του Ολύμπου. Στο τέλος των σκαλοπατιών, μία γέφυρα ενώνει τις δύο πλαγιές της ρεματιάς οδηγώντας απ΄ ευθείας στην είσοδο του προσκυνήματος.
Στην περιοχή αυτή, κατά την παράδοση, κατέφυγε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, μια νεαρή κόρη, για να γλιτώσει από τον Αλή-Πασά. Δεν γνωρίζουμε όμως το όνομά της, την καταγωγή της και την ακριβή προέλευσή της. Γι’ αυτό στη λαϊκή παράδοση ονομάστηκε Αγία Κόρη (άγιο κορίτσι).



Μετά από καιρό οι κάτοικοι τη βρήκαν νεκρή μέσα στη ρεματιά, στο σημείο όπου σήμερα είναι το εκκλησάκι και την έθαψαν στον ίδιο τόπο, κοντά στη σπηλιά όπου κρυβόταν.






Έχτισαν εκεί ένα εκκλησάκι, αρχικά απλό χωρίς ρυθμό και αρχιτεκτονική.  Με τον καιρό η αγία Κόρη αναγνωρίστηκε ως Αγία στη συνείδηση όλων των κατοίκων.

Κάποια άλλη αφήγηση αναφέρει ότι είχε βρεθεί ο σκελετός της Αγίας σε ένα δέντρο, από έναν υλοτόμο. Το δέντρο αυτό ανέβλυζε αγίασμα, το οποίο θεράπευε τους ασθενείς. Ο τόπος, όπου σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι και το αγίασμα της Αγίας Κόρης, είναι ο τόπος όπου βρέθηκε το ιερό της λείψανο. Εκεί κοντά υπάρχει και η σπηλιά, στην οποία πιθανότατα κρυβόταν η Αγία.
Η Αγία Κόρη δεν αναγνωρίστηκε επίσημα από την Εκκλησία ως Αγία, διότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την ταυτότητά της, έχει όμως αναγνωριστεί στη συνείδηση του λαού, καθώς το ασταμάτητο προσκύνημα των πιστών μετέτρεψε το εκκλησάκι, εκτός από χώρο φυσικής ομορφιάς και αναψυχής και σε πνευματικό κέντρο της περιοχής.


Στο εκκλησάκι τελούνται συχνά θρησκευτικές τελετές, δίπλα στην πηγή με το, κατά την παράδοση, θαυματουργό αγίασμα. Η μνήμη της γιορτάζεται την ημέρα της Αγίας Τριάδας.
   MyPhotoPics