Εκκλησάκι στο κοίλωμα (κουφάλα) ενός πλατάνου, Αχαΐα, Ελλάς

Στην Πλατανιώτισσα Αχαΐας, Ελλάς, 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Καλαβρύτων, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της 
Πλατανιώτισσας, μέσα στο κοίλωμα (κουφάλα) ενός τεράστιου πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που συνενώθηκαν. 


Διατηρούν όμως το καθένα την υπόστασή του  συμβολίζοντας έτσι το τρισυπόστατο της μιας Θεότητας, ενώ τα τέσσερα πλατάνια που βρίσκονται γύρω από τον ιερό πλάτανο, συμβολίζουν τους τέσσερις Ευαγγελιστές.



Το ιστορικό αυτό πλατάνι έχει ύψος 25 μ. περίπου, περίμετρο στη βάση του 16 μ., στο μέσο του 12,65 μ. και έχει χωρητικότητα 20 ατόμων. Υπάρχει ένα μικρό τέμπλο με δυο κίονες οι οποίοι σχηματίζουν την Ωραία Πύλη.
Η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας είναι αποτυπωμένη πάνω στο πλατάνι, σε ύψος 3 μέτρων από το έδαφος στο εσωτερικό του κοιλώματος, που κατά την παράδοση η εικόνα αποτυπώθηκε στα χρόνια της εικονομαχίας, όταν μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου για να σώσουν την εικόνα, τη μετέφεραν από τόπο σε τόπο και έτσι διανυκτέρευσαν ένα βράδυ στο χωριό Κλαπατσούνα (όπως λεγόταν τότε), μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου. 
Το πρωί όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμά της στον κορμό του δέντρου, στην τοποθεσία που την είχαν ακουμπήσει. Tο αποτύπωμα της εικόνας της Παναγίας βρίσκεται εκεί από 1.200 έως 1.700 χρόνια.  Έτσι ονομάστηκε Παναγία η Πλατανιώτισσα καθώς και το χωριό.

Στο σημείο του ιερού αποτυπώματος ο φλοιός του πλατάνου είναι νεκρός και αμετάβλητος στους αιώνες, με πολύ μικρό πάχος. Γύρω όμως από το σημείο αυτό, το πλατάνι εξακολουθεί και βλασταίνει.  Γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.
   MyPhotoPics