Μοναστήρι Τιμίου Σταυρού Δολιανών, Ν. Πίνδος, Ελλάς

Βρίσκεται μεταξύ Δολιανών και Κρανιάς στην καρδιά της Νότιας Πίνδου, Ελλάς. Απέχει από την Καλαμπάκα 50 χιλιόμετρα και το
συνδέει με τον
κεντρικό δρόμο ένας χωματόδρομος 500 μέτρων. Είναι χτισμένο σε μια ράχη σε υψόμετρο 1.150 μέτρα. 
Πρέπει να χτίστηκε τον 17ο αιώνα αλλά επειδή δεν υπάρχουν πηγές πληροφοριών είναι άγνωστη η ακριβής χρονολογία. Κάηκε χωρίς να καταστραφεί εντελώς από τους Γερμανούς το φθινόπωρο του 1943. Το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού πριν καεί είχε μοναχούς. Τώρα είναι έρημο. 


Γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου και στις 15 Αυγούστου. Με εράνους και δωρεές των κατοίκων της Κρανιάς περισσότερο έγιναν κάποια έργα αναστηλώσεως και συντήρησης με την εποπτεία βέβαια του Υπουργείου Πολιτισμού.

Βλέποντάς το απέξω πραγματικά σε εντυπωσιάζει. Είναι κτισμένο με πέτρα και σκεπασμένο με πλάκες και είναι ρυθμού Βασιλικής μετά τρούλων. Εκείνο που το κάνει μοναδικό είναι οι δεκατρείς  (13) Τρούλοι.

Ο κεντρικός τρούλος μάλιστα, τελευταία έγινε η ανακαίνισή του, είναι διπλός, διώροφος, κάτι σπάνιο. Το εσωτερικό είναι λίγο σκοτεινό και το λιγοστό φως μπαίνει από τα μικρά παραθυράκια των τρούλων. Ρεύμα δεν υπάρχει. 

Έχει γίνει χρήση ελαφρόπετρας (πωρόλιθου) για μείωση του βάρους. Μεταξύ οροφής και σκεπής υπάρχουν  κρύπτες. Εντύπωση προκαλούν οι μικρές και μεγάλες κόγχες. Σε διάφορα σημεία στους τοίχους είναι κτισμένα πήλινα αγγεία με στόμια προς το εσωτερικό του ναού. Σκοπός τους, η καλή ακουστική. 
Στο εσωτερικό του ο ναός δεν είναι αγιογραφημένος. Μάλιστα δεν φέρει καν επιχρίσματα και με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της λίθινης κατασκευής του, που δεσπόζει με μεγαλοπρέπεια. 
Λιθόγλυπτο στην τοιχοποιία του Καθολικού
Η κεντρική νότια είσοδος του ναού
      MyPhotoPics