Αρχαιολογικός χώρος Moray, Περού

Το Moray είναι ένας αρχαιολογικός χώρος στο Περού, 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Cuzco σε ένα ψηλό οροπέδιο περίπου 3.500 μέτρων και ακριβώς δυτικά του
χωριού Μάρας. Ο χώρος περιέχει ασυνήθιστα ερείπια των Incas, που αποτελούνται κυρίως από αρκετές κυκλικές κοιλότητες, από τις οποίες οι μεγαλύτερες έχουν βάθος περίπου 30 μέτρα. Όπως με πολλές άλλες τοποθεσίες των Inca, διαθέτει επίσης σύστημα άρδευσης.
Ο σκοπός αυτών των κοιλοτήτων είναι αβέβαιος, αλλά το βάθος, ο σχεδιασμός και ο προσανατολισμός τους σε σχέση με τον άνεμο και τον ήλιο, δημιουργεί μια διαφορά θερμοκρασίας έως και 15 ° C μεταξύ της κορυφής και του πυθμένα. Πολλοί άνθρωποι συζητούν για το σκοπό ύπαρξης του Moray. Η πιο ευρέως αποδεκτή θεωρία είναι ότι χρησίμευε ως "γεωργικός ερευνητικός σταθμός" την εποχή των Ίνκα.

Το έδαφος που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του Moray εισήχθη αρχικά από διαφορετικές περιοχές και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για καθεμία από τις διαφορετικές μεγάλες κυκλικές βεράντες. 



Ένα άλλο θαύμα του Moray είναι το πώς τα χαμηλότερα επίπεδα αποστραγγίζονται τέλεια και ποτέ δεν πλημμυρίζουν. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχουν υπόγεια κανάλια που επιτρέπουν την αποστράγγιση του νερού.


Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το 60% των παγκόσμιων καλλιεργειών τροφίμων προήλθαν από τις Άνδεις. Το Moray ήταν ένα δοκιμαστήριο για χιλιάδες ποικιλίες λαχανικών. Πολλοί πιστεύουν ότι δοκίμαζαν για να διαπιστώσουν ποιες θα ήταν οι καλύτερες καλλιέργειες για την περιοχή τους.
    MyPhotoPics