Mola mola

Το Mola mola ανήκει στην ανήκει στην οικογένεια molidae και στην τάξη των τετραοδοντόμορφων.  Είναι ένα από τα βαρύτερα γνωστά οστέινα ψάρια, με
βάρος που κυμαίνεται μεταξύ 250 και 1.000 κιλών. Ζει σε τροπικά και εύκρατα νερά σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου. Θυμίζει κεφάλι ψαριού η ουρά και το σώμα του είναι επίπεδα κάθετα. Μπορεί να έχει το ίδιο ύψος με μήκος όταν τα ραχιαία και κοιλιακά πτερύγια εκτείνονται.
Η σπονδυλική στήλη του έχει λιγότερους σπονδύλους από οποιοδήποτε άλλο είδος ψαριού. Αν και κατάγεται από οστεώδεις προγόνους, ο σκελετός του έχει περισσότερους χόνδρους παρά οστά, που είναι ελαφρύτεροι. Αυτό του επιτρέπει να αυξάνεται σε μεγέθη ανέφικτα για άλλα είδη ψαριών.
Κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του το ουραίο πτερύγιο εξαφανίστηκε και αντικαταστάθηκε από μια όμορφη ψευδο-ουρά. Χωρίς πραγματική ουρά να του δίνει ώθηση στην κίνηση προς τα εμπρός, εξοπλισμένα μόνο με μικρά θωρακικά πτερύγια, βασίζεται για την κίνησή του στα ραχιαία και τα πίσω πτερύγια.
Καταναλώνουν κυρίως μικρά ψάρια, προνύμφες, καλαμάρια και καρκινοειδή. Οι μέδουσες, οι οποίες κάποτε θεωρούνταν ότι αποτελούσαν το κύριο θήραμά του, αποτελούν μόλις το 15% της διατροφής του. Τα θηλυκά του είδους παράγουν περισσότερα αυγά από οποιοδήποτε άλλο σπονδυλωτό, μέχρι 300 εκατομμύρια τη φορά. Οι γόνοι του έχουν μεγάλα θωρακικά πτερύγια, ουριαίο πτερύγιο και άκανθες που δεν συναντώνται στο ενήλικο.
Τα ενήλικα έχουν λίγες φυσικές απειλές, με εξαίρεση τους θαλάσσιους λέοντες, τις όρκες και τους καρχαρίες. Το κρέας του θεωρείται λιχουδιά σε κάποια μέρη του κόσμου, όπως Ιαπωνία, Κορέα και Ταϊβάν, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται η εμπορεία κρέατος ή παραγώγων του λόγω τοξικότητας.
   Οστά του mola mola
   MyPhotoPics