Tα Θοδωρού, Χανιά Κρήτη, Ελλάς

Οι Άγιοι Θεόδωροι ή τα Θοδωρού είναι δύο νησίδες, ο Άγιος Θεόδωρος και μερικά μέτρα πιο βόρεια, ο Μικρός Άγιος Θεόδωρος. Βρίσκονται βόρεια του Πλατανιά
και διοικητικά ανήκουν στον δήμο Χανίων, Κρήτη, Ελλάς. Είναι και τα δυο ακατοίκητα. Ονομάστηκαν έτσι λόγω της εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων που βρίσκεται στο μεγαλύτερο. 

Στα νότια της μεγάλης νησίδας υπάρχει μια τεράστια σπηλιά με τοξωτή είσοδο. Η νησίδα αποτελεί περιοχή ειδικής προστασίας ως καταφύγιο (σταθμός αναπαραγωγής) για το κρι-κρι και είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000.
Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ακοίτιον ή  ακύτιον και σύμφωνα με την μυθολογία δημιουργήθηκε όταν ο Ποσειδώνας μετέτρεψε ένα τεράστιο κήτος μαζί με το μικρό του σε βράχους. Το όνομά του σημαίνει αυτό που δεν κατοικείται. Στους τοπικούς θρύλους αναφέρεται ότι ο Άγιος Γεώργιος ή η Αγία Μαρίνα δημιούργησαν το νησί όταν έκαναν μια αρκούδα που ταλαιπωρούσε τους ανθρώπους πέτρα. 
Κατά την ενετοκρατία, το νησί ονομάστηκε San Thodoro και το 1574 κατασκεύασαν στο νησί δύο φρούρια για να προστατεύσουν την ακτή του Πλατανιά. Το ένα φρούριο, αυτό πιο χαμηλά ονομάστηκε φρούριο του Αγίου Φραγκίσκου και αυτό σε ψηλότερο έδαφος, φρούριο του Αγίου Θεοδώρου ή Τουρλουρού. 
Το νησί καταλήφθηκε το 1645 από τους Τούρκους ύστερα από σφοδρή μάχη, όταν η φρουρά του νησιού, 70 ατόμων, για να μη παραδοθεί στον εχθρικό στρατό έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και το φρούριο ανατινάχθηκε μαζί με τους φρουρούς και όσους Τούρκους είχαν αποβιβαστεί. Από τότε τα φρούρια δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.
Σήμερα, καθώς η νησίδα αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, φυλάσσεται και απαγορεύεται η προσέγγιση και αποβίβαση σε αυτή για το κοινό. Εξαίρεση αποτελεί η ημέρα της γιορτής του ναού των Αγίων Θεοδώρων που έχει ανεγερθεί στο νησί. Τότε συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου για την τέλεση της θείας λειτουργίας.
  Κρητικό αγριοκάτσικο, Κρι - Κρι!
   MyPhotoPics