Το όρος Lico, με το ανέγγιχτο τροπικό δάσος, Αφρική

Το όρος Lico είναι ένα απομονωμένο βουνό που υψώνεται απότομα στην περιοχή Alto Molocue της επαρχίας Ζαμβεζία της βόρειας  Μοζαμβίκης, Αφρική. Στην κορυφή του υπάρχει μια τοποθεσία που λίγοι είχαν τη χαρά να δουν, ένα κρυφό τροπικό δάσος, το οποίο είναι προστατευμένο από έναν απότομο κυκλικό βράχο. 
Αν και το βουνό ήταν γνωστό στους ντόπιους, το ίδιο το δάσος παρέμεινε μυστικό μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όταν ο Julian Bayliss του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Μπρουκς το 2012 το εντόπισε σε δορυφορικές εικόνες. Ωστόσο, αποκάλυψε την ανακάλυψή του στο Oxford Nature Festival το 2018. 
Το όρος Lico είναι περίπου 1.100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει γυμνούς πέτρινους βράχους έως τα 700 μέτρα πάνω από το έδαφος. Μέσα στον ηφαιστειακό κρατήρα πάνω στην κορυφή του βουνού, που καλύπτει 30 εκτάρια, 300 στρέμματα, είναι ένα αδιατάρακτο τροπικό δάσος που θα μπορούσε να είναι ένα από τα τα παλαιότερα στη Γη.
Η ανέγγιχτη βιόσφαιρα του τροπικού δάσους το καθιστά ένα απίστευτο εύρημα για τους επιστήμονες. Οι μόνες διαταραχές που έχει βιώσει εδώ και αιώνες είναι φυσικές, όπως ξηρασία, σε αντίθεση με τις ανθρωπογενείς παρεμβολές. Κατά συνέπεια, έχουν αναπτυχθεί μοναδικά φυτά και ζώα, τα οποία θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το παρελθόν και το μέλλον του φυσικού κόσμου.
   MyPhotoPics