Arena dello Stretto, Ρέτζιο Καλαβρίας, Ιταλία,

Το Arena dello Stretto ή το Αμφιθέατρο Anassilaos, είναι ένα θέατρο σύγχρονης κατασκευής, που μιμείται τα αρχαία ελληνικά θέατρα και βρίσκεται στην
προκυμαία Falcomatà στο  Ρέτζιο Καλαβρίας, Ιταλία, στο σημείο όπου υπήρχε η προβλήτα του Πόρτο Σάλβο πριν από τον σεισμό του 1908. Η κατασκευή του, αντικατοπτρίζει  αυτήν του Αρχαίου Ελληνικού θεάτρου. 
Έχει ημικυκλική μορφή, με τη θάλασσα να χρησιμεύει ως φυσικό σκηνικό τη σκηνή. Λόγω του καμπύλου σχήματος και των κλιμακωτών καθισμάτων, όλα τα καθίσματα προσφέρουν καλή θέα στη σκηνή.  Εκτός από την ημικυκλική σκάλα, έχει δύο μεγάλες ράμπες στις πλευρές που επιτρέπουν στα άτομα με ειδικές ανάγκες να φτάσουν στην κάτω περιοχή της "αρένας". 
Προσφέρει πανοραμική θέα, στα Στενά Ρέτζιο - Μεσσίνα. Φιλοξενεί συχνά τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις της πόλης, όπως μουσικές, θεατρικές και κινηματογραφικές εκδηλώσεις, ιδίως το Reggio Calabria Filmfest και εποχιακά φεστιβάλ, όπως το θερινό ηλιοστάσιο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών.
Το Cippo Marmoreo, η μαρμάρινη επιγραφή που είναι αφιερωμένη στον Vittorio Emanuele III, Βασιλιά της Ιταλίας, εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 1932. Το χάλκινο άγαλμα στο κέντρο, είναι του γλύπτη από την Μεσσήνη Bonfiglio, που απεικονίζει την Αθηνά Πρόμαχο, να υπερασπίζεται την πόλη του Ρέτζιο.

Η Αθηνά Πρόμαχος, Πρόμαχος = που μάχεται στη πρώτη γραμμή, ήταν ένα κολοσσιαίο χάλκινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς κατασκευασμένο από τον Φειδία γύρω στο 460 π.Χ.και βρισκόταν μεταξύ του Προπυλαίων και του Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών.
Στο τέλος της ανακαίνισης και του εκσυγχρονισμού της προκυμαίας το 2001 το μνημείο με το άγαλμα της Αθηνάς τοποθετήθηκε στο κέντρο του θεάτρου αλλά, ενώ αρχικά το άγαλμα που προστατεύει την πόλη ήταν στραμμένο προς τη θάλασσα, ο τότε δήμαρχος Italo Ο Falcomatà ήθελε το άγαλμα να βλέπει την ίδια την πόλη. 
   MyPhotoPics