Το ωραιότερο Μετρό, Μόσχα, Ρωσία

Το μετρό της Μόσχας λένε, πως είναι το ομορφότερο και πιο επιβλητικό σε όλο τον κόσμο. Η πρώτη γραμμή εγκαινιάστηκε από τον Στάλιν στις 15 Μαΐου 1935 και όπως
θα δείτε “στολίζεται” από εντυπωσιακούς πολυελαίους, μάρμαρα, περίτεχνα μωσαϊκά, ανάγλυφα, ζωφόρους, μαρμάρινα και χάλκινα αγάλματα, βιτρό παράθυρα και αμέτρητα ψηφιδωτά φτιαγμένα με γυαλί, μάρμαρο και γρανίτη. Κυριολεκτικά είναι ένα μεγάλο μουσείο.


Το πρώτο του όνομα ήταν Metropoliten imeni Lazarya Kaganovitcha προς τιμήν του στενού συνεργάτη και φίλου του Ιωσήφ Στάλιν, Λάζαρ Καγκανόβιτς, ο οποίος ήταν και ο υπεύθυνος της κατασκευής του μετρό.

Αρχικά είχε μια γραμμή 13 σταθμών που κάλυπτε 11 χιλιόμετρα ενώ σήμερα αριθμεί 199 σταθμούς, που καλύπτουν 331,4 χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο κομμάτι του είναι υπόγειο, με το βαθύτερο σημείο να φτάνει τα 74 μέτρα.


Οι πρώτοι σταθμοί αποτελούν ένα εκλεκτικό μείγμα μπαρόκ, κλασικισμού, σοβιετικού ρεαλισμού και σχεδόν θρησκευτική εικονογράφησης με εξιδανικεύσεις της ιστορικών χαρακτήρων, παραστάσεις σημαντικών νικών. 

 
Σκηνές από τον αθλητισμό, τη βιομηχανία, τη γεωργία, το πολεμικό παρελθόν και παρόν, το φωτεινότερο μέλλον που ακολουθεί, και την ηρωική εργατική εργατική τάξη από διάφορες σοβιετικές εθνότητες. Φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Οκτωβριανή Επανάσταση!
Ογδόντα χρόνια αργότερα υποδέχεται και μεταφέρει έως εννέα εκατομμύρια ανθρώπους την ημέρα ενώ με την υλοποίησή τους τα σχέδια για την επέκτασή του,το αναδεικνύουν  ως το 4ο μεγαλύτερο υπόγειο δίκτυο στον κόσμο, το 2020. Συνολικά, διαθέτει 197 στάσεις εκ των οποίων οι 44 θεωρούνται χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Απολαύστε μερικούς από τους σταθμούς!
    MyPhotoPics