"λίθος" που σημαίνει πέτρα και "όψη" που σημαίνει πρόσωπο, αναφερόμενο στην, σαν πέτρα, εμφάνιση του φυτού. Είναι ένας τρόπος αυτοπροστασίας, αφού μοιάζει με τις πέτρες στο γύρω περιβάλλον του και συνήθως είναι γνωστό ως φυτό βότσαλο ή ζωντανή πέτρα.
Το σώμα του στην πραγματικότητα είναι ένα ζευγάρι φύλλων που έχουν εξελιχθεί για να συγκρατούν αποτελεσματικά οποιαδήποτε υγρασία είναι διαθέσιμη στο φυτό. Σε ορισμένες περιοχές όπου αυτοφύονται, οι βροχοπτώσεις απουσιάζουν για πολλούς μήνες κι έτσι η διατήρηση του νερού είναι πρωταρχικής σημασίας.
Για να ελαχιστοποιηθεί οποιαδήποτε εξάτμιση, τα φύλλα έχουν τόσο περικοπεί που έχουν χάσει την εμφάνιση ενός κανονικού φύλλου και έχουν γίνει σαν ένα στρογγυλεμένο βότσαλο.
Αυτό βοηθάει ώστε να γίνονται λιγότερο αντιληπτά από ζώα που βρίσκονται σε αναζήτηση τροφής, ώστε τα φυτά που μιμούνται με τον καλύτερο τρόπο το χρώμα και την εμφάνιση του χώματος και των πετρών του περιβάλλοντός τους να έχουν περισσότερες ευκαιρίες επιβίωσης. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στην εξέλιξη των διαφόρων ειδών και ποικιλιών.
Η πιο εντυπωσιακή προσαρμογή του Lithops είναι ο χρωματισμός των φύλλων του. Δεν είναι πράσινα, όπως στα περισσότερα φυτά, αλλά με διαφορετικές αποχρώσεις του κρεμ, του γκρι, της σκουριάς, του ροζ και του καφέ, με σκουρότερες περιοχές, τελείες και κόκκινες γραμμές. Αυτός ο χρωματισμός στην επάνω επιφάνειά του βοηθάει στην κατάλληλη απόκρυψη τού φυτού στο περιβάλλον του.
Η πρώτη επιστημονική περιγραφή ενός Lithops έγινε από τον William John Burchell, εξερευνητή της Νότιας Αφρικής, βοτανολόγου και καλλιτέχνη, παρόλο που ο ίδιος το ονόμασε Mesembryanthemum turbiniforme. Αυτός βρήκε τυχαία ένα δείγμα, το 1811, καθώς συνέλεγε από το έδαφος ένα "περίεργου σχήματος βότσαλο". Τα lithops, οι λίθοπες, έχουν πάνω από 30 είδη τα οποία ενδέχεται να έχουν και υποκατηγορίες.