Cassowary, καζουάριος, το πιο επικίνδυνο πτηνό του κόσμου!

Cassowary, Καζουάριος, είναι ένας
από τους λίγους μακρινούς απόγονους των δεινοσαύρων. Η υπόκωφη φωνή του, που είναι κάτι μεταξύ βρυχηθμού και γαβγίσματος, εκπέμπει
σε χαμηλές συχνότητες, όπως και οι δεινόσαυροι. Το ύψος τους φτάνει το 1,80 ενώ το βάρος του κυμαίνεται μεταξύ 60 και 80 κιλών. 
Η ταχύτητα με την οποία κινούνται,  ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα την ώρα, είναι άριστοι κολυμβητές, ενώ έχουν χάσει την ικανότητα να πετάνε. Κατέχει τους "τίτλους" του μεγαλύτερου δασικού πτηνού στον κόσμο, του δεύτερου βαρύτερου και του τρίτου υψηλότερου στην υφήλιο. 

Σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες είναι το πιο επικίνδυνο πτηνό στον κόσμο,  γνωστό για την ομορφιά του, τα εντυπωσιακά χρώματα που έχει στο κεφάλι και το λαιμό του αλλά και για τη μεγάλη ομοιότητά του με τη στρουθοκάμηλο.

Θεωρείται "δύστροπο" και "ευερέθιστο" πουλί και, εάν προκληθεί, μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα πλήγματα, χάρη στα εξαιρετικά ισχυρά πόδια του, τα οποία διαθέτουν μεγάλα νύχια, με το μεσαίο από τα τρία που έχει σε κάθε πόδι, να φτάνει τα 13 εκατοστά! 

Ιδιαίτερα, η κατά μέτωπον επίθεση του καζουάριου γίνεται με προτεταμένους τους ταρσούς, σαν το καγκουρώ και το "φονικό" νύχι, στοχεύει στην κοιλιά του θύματος. Αλλά και η αμυντική στάση του καζουάριου είναι επικίνδυνη.
Όταν δεχθεί επίθεση από πίσω, επιφέρει ισχυρότατα λακτίσματα που τραυματίζουν οποιονδήποτε αντίπαλο, για παράδειγμα, τα σκυλιά που τολμούν να αντιπαρατεθούν μαζί του.  Το 2003 καταγράφηκαν 221 επιθέσεις, από τις οποίες οι 150 ήσαν εναντίον ανθρώπων. Από αυτές τις επιθέσεις υπήρξε ένας νεκρός.

Οι λόγοι των επιθέσεων οφείλονταν σε ποσοστό 73% σε καζουάριους που ήθελαν να αρπάξουν τροφή. Το 5% υπερασπίστηκαν φυσικές πηγές τροφίμων, το 15% υπερασπίστηκαν τον εαυτό τους από επίθεση, ενώ 7% υπερασπίστηκαν τα αβγά ή τους νεοσσούς τους.

Είναι ενδημικά πτηνά των υγρών τροπικών δασών της Νέας Γουινέας, της βορειονατολικής Αυστραλίας και των κοντινών μικρότερων νησιών. Το σήμα κατατεθέν των καζουαρίων είναι το κρανίο τους ή, καλύτερα, η χαρακτηριστική κεράτινη δομή που στηρίζεται στο κρανίο και, δίνει εξωτερικά την εντύπωση μικρής "περικεφαλαίας" ή "κάσκας" η οποία αποτελείται από συμπαγή, σπογγώδη πυρήνα.
    MyPhotoPics