Λευκάδιος Χέρν, ο ΄Ελληνας ποιητής της Ιαπωνίας

Ο Λευκάδιος Χέρν ή Yakumo Koizumi, ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της Ιαπωνίας είναι Έλληνας. Τον χαρακτήρισαν Παπαδιαμάντη της
Άπω Ανατολής. Γεννήθηκε στην Λευκάδα τον Ιούνιο του 1850. Μητέρα του ήταν η Ρόζα Κασιμάτη, μια 25χρονη κοπέλα ευγενούς καταγωγής από τα Κύθηρα. Πατέρας του, ο Ιρλανδός ταγματάρχης Τσαρλς Χερν, ο οποίος υπηρετούσε ως στρατιωτικός γιατρός στα κατεχόμενα τότε από τους Βρετανούς, Ιόνια νησιά.
Ο Τσαρλς Χερν μετακλήθηκε στο Δουβλίνο το 1852. Μετακόμισε μαζί με την γυναίκα του και το δίχρονο παιδί τους. Σε ηλικία 4 χρόνων ο μικρός Λευκάδιος βρέθηκε χωρίς γονείς αφού ο πατέρας του πήγε να υπηρετήσει στις Ινδίες και η μητέρα του επέστρεψε στην Ελλάδα αφήνοντάς τον υπό την κηδεμονία της θείας του, Sarah Brenane, αδελφής του πατέρα του. 
Σε ηλικία μόλις 19 ετών έφυγε για τις Η.Π.Α. και εγκαταστάθηκε στο Τσιντσινάτι της πολιτείας του Οχάιο, όπου έζησε σε απόλυτη οικονομική εξαθλίωση.  Το 1877 φεύγει για την Νέα Ορλεάνη, όπου για 12 περίπου χρόνια, μέχρι το 1889 – 1890, συνεργάστηκε με την εφημερίδα "Times Democrat".

Το 1887 ταξίδεψε στις Δυτικές Ινδίες για λογαριασμό του περιοδικού "Harper’s Magazine", όπου και συνέγραψε το "Two Years in the French West Indies" και το μυθιστόρημα "Youma" με θέμα μία ανταρσία σκλάβων και τα δύο εκδόθηκαν το 1890.

Με την ιδιότητα του δημοσιογράφου έφθασε το 1889 στην Γιοκοχάμα, Ιαπωνία, σταλμένος από το αμερικανικό περιοδικό Harper’s Magazine.  Λίγο καιρό μετά την άφιξή του όμως, έσπασε το συμβόλαιό του με το περιοδικό και εγκαταστάθηκε στο Ματσούε, Matsue, της βορειοδυτικής Ιαπωνίας που τότε δεν είχε ακόμα διαβρωθεί από τα ήθη των "δυτικών", διδάσκοντας αγγλικά.
Εκεί, σχετίστηκε στενά με τους ανθρώπους, ανέπτυξε στενή φιλία με τον καθηγητή Νισίντα Σεντάρο, Nishida Sentaro και μετά από 15 μήνες νυμφεύθηκε την Κοϊζούμι Σέτσου ή Σετσούκο, κόρη ενός πρώην σαμουράι της περιοχής, κατεστραμμένου πια λόγω της εισβολής των "δυτικών" και της συνακόλουθης διάλυσης όλων των παραδοσιακών κοινωνικών ιεραρχήσεων. Με την Σέτσου απέκτησε τρεις υιούς, τους Κάζουο, Ιουάο και Κιγιόσι και μία θυγατέρα, την Σέτσουκο.
Στην Ιαπωνία ο Λευκάδιος Χερν έζησε τα 14 τελευταία χρόνια της ζωής του. Κατέγραψε μια "άλλη" Ιαπωνία, αυτή των θρύλων των Σαμουράι και των παραδοσιακών αξιών. Χαρακτηρίσθηκε ως ο αυθεντικότερος ερμηνευτής της Ιαπωνίας στη Δύση. 
Το βιβλίο του «Ματιές στην άγνωστη Ιαπωνία» διδάσκονταν σε όλα τα σχολεία της χώρας επί δεκαετίες. 


Τα βιβλία του είναι περιζήτητα και θεωρούνται μεγάλης συλλεκτικής αξίας. Οκτώ μουσεία υπάρχουν προς τιμήν του σε όλη την Ιαπωνία, το άγαλμά του ξεχωρίζει στην κεντρική πλατεία του Τόκιο, ενώ, δεκάδες μνημεία έχουν στηθεί σε κάθε γωνία τις Ιαπωνίας από όπου πέρασε. Υπάρχει επίσης μουσείο αφιερωμένο στο έργο του.
Πέθανε από ανακοπή τον Σεπτέμβριο του 1904 και μέχρι την τελευταία του στιγμή δεν έπαψε να υπερηφανεύεται για την ελληνική καταγωγή του. Στην πλάκα που έστησαν οι φοιτητές του υπήρχε το εξής κείμενο: "Στον Λευκάδιο Χερν, του οποίου η πένα υπήρξε πιο ισχυρή ακόμα και από τη ρομφαία του ένδοξου έθνους που αγάπησε, έθνους που πιο μεγάλη τιμή του υπήρξε ότι τον δέχτηκε στις αγκάλες του ως πολίτη και του πρόσφερε, αλίμονο, τον τάφο".
Στη γενέτειρά του την Λευκάδα, η προτομή του βρίσκεται από το 1985 στο πάρκο των ποιητών - δίπλα στον Α. Βαλαωρίτη και τον Α. Σικελιανό. Επίσης ο δρόμος στο σπίτι που γεννήθηκε στο κέντρο της πόλης έχει το όνομά του, στα Ελληνικά και στα Ιαπωνικά, ενώ οι πολιτιστικές ανταλλαγές με το Σιντσούκο στο Τόκιο και την Λευκάδα συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό.
Με την σύζυγό του Κοϊζούμι Σέτσου ή Σετσούκο.
Πορτραίτο του Λευκάδιου Χερν (ή Koizumi Yakumo, όπως επέλεξε ο ίδιος να ονομάζεται στην Ιαπωνία), με ιαπωνική ενδυμασία. ΄Εργο του Sekino Jun'ichiro, στο μουσείο Καλών Τεχνών, Βοστώνη.

Το σπίτι του Λευκάδιου Χερν στη Λεωφόρο Κλήβελαντ στη Νέα Ορλεάνη διατηρείται ως καταγεγραμμένο ιστορικό αξιοθέατο.
Το Lafcadio Hearn Memorial Μουσείο στη θέση της παλιάς κατοικίας του Λευκάδιου Χερν στην πόλη Matsue της Δυτικής Ιαπωνίας, όπου είχε αναλάβει το 1890 μία θέση καθηγητή στο Γυμνάσιο και την Παιδαγωγική Ακαδημία.
Ο τάφος του Λευκάδιου Χερν σττο νεκροταφείο Zōshigaya του Tokyo. 
Από την εκδήλωση (2014) για τα 110 χρόνια από τον θάνατό του.
    MyPhoto Pics