Ο Δισκοβόλος, Καλλιμάρμαρο, Αθήνα, Ελλάς

Ο Δισκοβόλος 
απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο - Καλλιμάρμαρο, Αθήνα, Ελλάς, είναι ένα ολόσωμο γλυπτό, σε όρθια μορφή. Ένα γλυπτό που  εντυπωσιάζει με την  κίνηση και με την έκταση του σώματος του αθλητή, ύψους 2,20 μέτρων  και παρουσιάζει τον δισκοβόλο μια στιγμή πριν εκτοξεύσει τον δίσκο μακριά, την στιγμή της υπέρτατης αυτοσυγκέντρωσης.
Είναι έργο του φημισμένου γλύπτη, ακαδημαϊκού και ολυμπιονίκη Κωνσταντίνου Δημητριάδη 1881-1943 και εκτός από την αισθητική και καλλιτεχνική του αξία έχει και μεγάλη ιστορία. Με αυτό το έργο ο γλύπτης κέρδισε το χρυσό μετάλλιο γλυπτικής στους Ολυμπιακούς Aγώνες των Παρισίων το 1924.

Ο χάλκινος Δισκοβόλος χυτεύτηκε σε τρία αντίτυπα, στα περίφημα καλλιτεχνικά χυτήρια του Αλέξις Ροντιέρ στο Παρίσι το 1924. Το πρώτο αντίτυπο, αυτό με το οποίο κέρδισε το χρυσό μετάλλιο είχε βάση από γρανίτη και χαρίστηκε από το γλύπτη σε έναν φίλο του στην Νέα Υόρκη, σήμερα κοσμεί το Randall’s Island Park στο κέντρο της αμερικανικής μεγαλούπολης. 






Το δεύτερο βρίσκεται έξω από το στάδιο της Ντιζόν στη Γαλλία
και












το τρίτο, βρίσκεται απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο- Καλλιμάρμαρο.


Τα αποκαλυπτήρια του "Δισκοβόλου" έγιναν στις 4 Δεκεμβρίου του 1927 σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο απέναντι από το Καλλιμάρμαρο. Η παραγγελία του αγάλματος στον Κωνσταντίνο Δημητριάδη έγινε με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου, Σπύρου Πάτση.
     MyPhotoPics