έντονη μετα-ηφαιστειακή δραστηριότητα. Αποτελεί το βόρειο άκρο του ηφαιστειακού «τόξου» με τα ηφαίστεια των Μεθάνων, της Αίγινας, του Πόρου, της Νισύρου και της Σαντορίνης. Έχει υψόμετρο μόνο 180 μέτρα και παρά το ότι η τελευταία έκρηξη του έγινε πριν από 2.7 εκατομμύρια χρόνια εξακολουθεί να είναι ενεργό!
Υπάρχει έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα κυρίως με εκπομπή καπνού και θερμών αερίων, κυρίως διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδρόθειου, ενώ η θερμοκρασία στην πλαγιά του φτάνει ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου.
Τα αέρια αυτά προκαλούν αποσάθρωση στα πετρώματα δημιουργώντας εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Το έδαφος είναι θερμό και αν σκάψεις λίγο με τα δάχτυλα νιώθεις έντονα τα θερμά αέρια να αναδύονται.
Υπάρχουν διάσπαρτες στοές ορυχείου από τις οποίες γίνονταν εξόρυξη θείου στο παρελθόν μα και μερικές φυσικές κι αν ψάξεις λίγο στις εισόδους των στοών θα δεις συχνά ψόφια έντομα και πουλιά, από τα δηλητηριώδη αέρια που βγαίνουν απ τη Γη. Οι γεωλόγοι μελετούν συνεχώς το Σουσάκι, μαζί με τα υπόλοιπα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας και θεωρούν ότι δεν αποκλείεται, κάποια στιγμή, να ξυπνήσει και πάλι.
Ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξή του, ίσως γιατί, με το πέρασμα των αιώνων, ο κρατήρας έδωσε τη θέση του σε δύο χαράδρες, περικυκλωμένες από πευκοδάση και ελαιώνες.
MyPhotoPics