Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας είναι αφιερωμένη στον Στέφανο Α΄, 969 - 1038, τον πρώτο Χριστιανό Βασιλιά και ιδρυτή του κράτους. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο εκκλησιαστικό κτήριο στην Ουγγαρία. 
Για να κατασκευαστεί χρειάστηκαν 50 χρόνια. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1851 με τα σχέδια του Μίκλος Υμπλ και ολοκληρώθηκε το 1905 από τον Τζόζεφ Κάουζερ.  Αποτελεί  μαζί με το κτήριο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου το πιο ψηλό κτήριο της πόλης φτάνοντας τα 96 μέτρα.  Έχει πλάτος 55 μέτρα και μήκος 87,4 μέτρα. 
Το κτίριο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου, έδρα της ουγγρικής εθνοσυνέλευσης, είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια κοινοβουλίων της Ευρώπης. Βρίσκεται στην πλατεία Κόσουτ τερ, στις όχθες του Δούναβη. Είναι το μεγαλύτερο κτίριο στην Ουγγαρία και το ψηλότερο στη Βουδαπέστη.
Η μεγάλη καθυστέρηση του έργου οφείλεται στην κατάρρευση του τρούλου το 1868 που απαιτούσε την πλήρη κατεδάφιση ολοκληρωμένων έργων και την ανοικοδόμηση από το έδαφος. Το αρχιτεκτονικό στυλ είναι νεοκλασικό. Έχει ένα ελληνικό σταυροειδές σχέδιο. Η πρόσοψη στηρίζεται σε δύο μεγάλα καμπαναριά. Στο νότιο πύργο βρίσκεται η μεγαλύτερη καμπάνα της Ουγγαρίας, η οποία ζυγίζει 9 τόνους.

Για την διακόσμηση του εσωτερικού της επιλέχθηκαν οι πιο διάσημοι γλύπτες και ζωγράφοι της Ουγγαρίας, χρησιμοποιήθηκαν 50 είδη μαρμάρου που διακοσμούν παρεκκλήσια και πολλά αγάλματα όπως του προστάτη της εκκλησίας. 
Ειδική άδεια από τον Πάπα ζητήθηκε και δόθηκε για να μπορέσουν να τοποθετήσουν το άγαλμα του Άγιου Στέφανου στο ιερό του ναού. Το διατηρημένο δεξί χέρι του, το ιερό λείψανο, ένα από τα σημαντικά κειμήλια της χώρας φυλάσσεται εδώ και στεγάζεται στην λειψανοθήκη.
   MyPhotoPics