Σπήλαιο Δρογκαράτη, νήσος Κεφαλλονιά, Ελλάς

Το Σπήλαιο Δρογκαράτη βρίσκεται σε απόσταση τριών χλμ. από την Σάμη, νήσος Κεφαλλονιά, Ελλάς και ανακαλύφθηκε περίπου πριν από 300 χρόνια, όταν κατέπεσε ένα τμήμα του, λόγω ισχυρού σεισμού και δημιουργήθηκε η τωρινή είσοδος. Υπολογίζεται από τους σπηλαιολόγους ότι είναι 150 εκατομμυρίων χρόνων. Για το κοινό άνοιξε το 1963 και από τότε συνεχίζει να γοητεύει τους χιλιάδες τουρίστες που το επισκέπτονται.
Η κάθοδος στο σπήλαιο, που βρίσκεται σε  βάθος εξήντα μέτρων, είναι αρκετά εύκολη.Το σύνολο του σπηλαίου δεν υπερβαίνει τα εκατό μέτρα και χωρίζεται σε δύο χώρους - δωμάτια. Ο πρώτος χώρος είναι το Βασιλικό Μπαλκόνι, στο εσωτερικό του οποίου κρέμονται ημιδιάφανοι χρωματιστοί σταλακτίτες. 
Ο χώρος πιο κάτω ονομάζεται Δωμάτιο της Αποθέωσης και είναι ένα φυσικό αμφιθέατρο, ένα ημικύκλιο με θολωτή οροφή είκοσι μέτρα ύψος και με εξαιρετική ακουστική, όπου τα τελευταία χρόνια περιστασιακά το σπήλαιο "μεταμορφώνεται" σε αίθουσα συναυλιών για πάνω από 500 άτομα. Εδώ οι βράχοι παίρνουν διάφορες μορφές, δημιουργώντας γλυπτά μεγάλης οπτικής ομορφιάς.
Οι σπηλαιολόγοι υπολογίζουν ότι το σπήλαιο συνδέεται με άλλα μικρότερα σπήλαια και υπόγεια τούνελ, πολλών χιλιομέτρων, απρόσιτα όμως μέχρι στιγμής. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπηλαίου είναι σταθερή, γύρω στους 18 βαθμούς χειμώνα και καλοκαίρι, η υγρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή και φθάνει το 90%.
Το Σπήλαιο Δρογκαράτη είναι «ζωντανό», συνεχίζεται η δημιουργία του και αλλάζει χρόνο με τον χρόνο. Το νερό στάζει από την οροφή και τους τοίχους, βοηθώντας να δημιουργηθούν και να μεταλλαχθούν, ακόμη και σήμερα, οι σταλακτίτες σε σταλαγμίτες που συνθέτουν το μοναδικό αυτό σπήλαιο στον κόσμο.
    MyPhotoPics