Αρχαίο Όρραον, Ήπειρος, Ελλάς

Η αρχαία ακρόπολη Όρραον βρίσκεται στο λόφο Καστρί (ύψωμα 345μ), στα όρια των νομών Άρτας και Πρέβεζας, ανάμεσα από τα χωριά Γοργόμυλος Πρέβεζας και Αμμότοπος Άρτας. 
Η οδική προσπέλαση του αρχαιολογικού χώρου γίνεται μέσω του συνοικισμού Καστρί. Το όνομά της πόλης είναι γνωστό από την αρχαία γραπτή παράδοση και από επιγραφικά κείμενα του 4ου και 2ου αιώνα π.Χ. 
Το Όρραον μελετήθηκε αρχικά από Γερμανούς αρχαιολόγους και από τον Καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Σωτήριο Δάκαρη, 1916-1996, ο οποίος έγραψε: "Ο αρχαίος οικισμός στη θέση Καστρί Γοργόμυλου ταυτίζεται με το Όρραον, με βάση την επιγραφή της Αμβρακίας. Είναι το αυτό με το Horreum που αναφέρει ο Τίτος Λίβιος κατά τις επιχειρήσεις των Ρωμαίων στην Ήπειρο το 168 π.Χ.".
Το Αρχαίο Όρραον αποτελεί μια εντυπωσιακή αρχαία ακρόπολη των Μολοσσών. Οι Μολοσσοί εγκαταστάθηκαν στην Ήπειρο κατά τη διάρκεια των Μυκηναϊκών χρόνων και σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία ήταν απόγονοι του Μολοσσού, ενός από τους τρεις γιούς του Νεοπτόλεμου, γιου του Αχιλλέα και της Δειδάμειας.
Ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Η ακρόπολη είναι οχυρωμένη με ισχυρό διπλό τείχος, το οποίο ενισχύουν τετράγωνοι πύργοι. Εντός των τειχών σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση ιδιωτικές κατοικίες και πιθανά ανάκτορα αξιωματούχων. Το τείχος αλλά και όλα τα κτίσματα στο Όρραον είναι χτισμένα με ντόπιο ασβεστόλιθο.
Το έτος 168-167 π.Χ. ο οικισμός Όρραον καταστράφηκε από τους Ρωμαίους του Αιμίλιου Παύλου, με την ολοσχερή ισοπέδωση των τειχών του, επειδή ήταν μία από τις τέσσερις ηπειρωτικές πόλεις που προέβαλλαν αντίσταση κλείνοντας τις πύλες τους στις ρωμαϊκές λεγεώνες του Ανίκιου Γάλλου.

  Αντικείμενα από το Όρραον  στο αρχαιολογικό μουσείο της   Άρτας.
   MyPhotoPics