από τον Ήλιο, κατά την ετήσια τροχιά του πλανήτη μας γύρω από αυτόν που διαρκεί περίπου 365 μέρες. Η ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου είναι η μικρότερη του χρόνου και αντίστοιχα η μεγαλύτερη νύχτα για όλες τις περιοχές της γης εκτός από τους Τροπικούς.
επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια (κίνηση στην απόκλιση), μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται.
Τα ηλιοστάσια, όπως και οι ισημερίες, συνδέονται αναπόσπαστα με τις εποχές του έτους. Οι εποχές της Γης οφείλονται στο γεγονός ότι ο άξονας περιστροφής του πλανήτη μας δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς του γύρω από τον Ήλιο.
Συγκεκριμένα σχηματίζει γωνία περίπου 23° που επιστημονικά ονομάζεται λόξωση της εκλειπτικής. Σε κάποιες χώρες ή γλώσσες θεωρείται ότι τα ηλιοστάσια αρχίζουν ή διαχωρίζουν τις εποχές, ενώ σε άλλες θεωρούνται τα κέντρα τους.
Για φέτος ο Ήλιος θα βρίσκεται στο χειμερινό ηλιοστάσιο το μεσημέρι της Δευτέρας 21/12, στις 12:02 ώρα Ελλάδας, που σημαίνει ότι ξεκινά αστρονομικά ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα.
Ύστερα από πολλούς αιώνες, μετά την δύση του ηλίου θα φανεί απόψε για δύο έως τρεις ώρες το "Άστρο της Βηθλεέμ". Αναφέρεται στο ουράνιο φαινόμενο που ονομάζεται «Σύνοδος» και προκαλείται κατά τη συνάντηση των πλανητών Κρόνου και Δία η οποία έγινε την ημέρα γέννησης του Χριστού στη Βηθλεέμ.