Βίλνιους, Vilnius, Λιθουανία

Η Βίλνα, ή Βίλνο και σήμερα Βίλνιους, Vilnius, είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας. Έχει πληθυσμό 574.221 κατοίκους. Η Βίλνιους βρίσκεται στη
Νοτιοδυτική Λιθουανία στη συμβολή των ποταμών Βίλνελε και Νέρις, ενώ η απόστασή της από τη Βαλτική Θάλασσα είναι 312 χλμ. Απέχει 312 χλμ. από την Κλάιπεντα, 214 χλμ. από το Σιαουλιάι, 102 χλμ. από το Κάουνας και 135 χλμ. από το Πανεβεζίς.



Η  Βίλνιους έγινε πρωτεύουσα της Λιθουανίας για πρώτη φορά το 1323, επί ηγεμονίας του Μεγάλου Δούκα Γκεντιμίνας. 



Το 1579 απέκτησε και πανεπιστήμιο. Πρόκειται για το πρώτο και ιστορικό πανεπιστήμιο της Βίλνιους, επίσημα "Πανεπιστήμιο Β. Καπτσούκας", στο άλλοτε Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα η πόλη να μετατραπεί σε σημαντικό επιστημονικό και πολιτιστικό ευρωπαϊκό κέντρο, με ταυτόχρονα έντονη πολιτική και οικονομική ζωή. 

Η Senamiestis, η καλοδιατηρημένη παλιά πόλη της Βίλνιους (έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς), είναι γνωστή για τα ιστορικά κτήρια διαφόρων ρυθμών, από μπαρόκ και γοτθικές εκκλησίες έως το νεοκλασικού στιλ δημαρχείο. 
Μικρά καταστήματα σε στενοσόκακα πωλούν κοσμήματα από κεχριμπάρι, ξυλόγλυπτα και λιθουανικό τυρί, ενώ η περιοχή είναι διάσπαρτη με μπαρ, κλαμπ και διεθνή εστιατόρια. Η κύρια αρτηρία της είναι η οδός Πίλιες, που συνδέει το παλάτι του κυβερνήτη και το δημαρχείο.


Κάποια από τα πολλά αξιοθέατα της πόλης:





Μέρος της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου











Ο μεσαιωνικός πύργος του κάστρου Gediminas, 15ος αιώνας με  καταπληκτική θέα στην πόλη 









Tο μνημείο των Τριών Σταυρών












Το παλάτι του κυβερνήτη











Το δημαρχείο 











Ο καθεδρικός ναός











Η εκκλησία της Αγίας Άννας









Η πύλη της Αυγής, με την εικόνα της Παναγίας στην κορυφή της










Το πλανητάριο










Τοπικές εκδηλώσεις




   MyPhotoPics