Σαλαμάνκα, "La Dorada", Ισπανία

Η Σαλαμάνκα, Salamanca είναι πόλη της δυτικής Ισπανίας και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η οποία ανήκει στην αυτόνομη κοινότητα της Καστίλλης και Λεόν. Ιδρύθηκε κατά την πρώιμη ρωμαϊκή εποχή. Τον 3ο αιώνα π.Χ. ο Αννίβας πολιόρκησε την πόλη. Μετά την ήττα των Καρχηδονίων από τους Ρωμαίους η Σαλαμάνκα άρχισε να αποκτά όλο και μεγαλύτερη εμπορική σημασία.
Το 712 παραδόθηκε στους Μουσουλμάνους. Οι αιώνες που ακολούθησαν ήταν γεμάτοι συγκρούσεις μεταξύ των Μουσουλμάνων και του Βασιλείου του Λεόν, με αποτέλεσμα να βρεθεί η Σαλαμάνκα στα σύνορα μεταξύ του χριστιανικού βορρά και του μουσουλμανικού νότου. Η πόλη όμως ανακαταλήφθηκε από τις ισπανικές δυνάμεις τον 12ο αιώνα. 
Μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της πόλης είναι η ίδρυση του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα, από τον Αλφόνσο Θ' το 1218, το οποίο σύντομα έγινε ένα από τα σημαντικότερα ακαδημαϊκά κέντρα της Ευρώπης. Είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ισπανία και το τέταρτο παλαιότερο πανεπιστήμιο στον κόσμο.



Στην πρόσοψή του βρίσκεται ένας κρυμμένος βάτραχος πάνω σε μια νεκροκεφαλή, που η τοπική παράδοση λέει πως φέρνει καλή τύχη.



Η Plaza Mayor είναι μία από τις ομορφότερες πλατείες σε όλη την Ισπανία. Φτιάχτηκε την περίοδο 1729 έως 1755, και διαθέτει μπαρόκ αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, πεζόδρομους και πανέμορφες καμάρες. 





Είναι ένα πολυσύχναστο σημείο για όλες τις ώρες και την νύχτα, όταν τα φώτα είναι αναμμένα η πλατεία "λάμπει". Το "παρατσούκλι" της είναι La Dorada, γιατί τα κτίρια από ψαμμίτη  την κάνουν όντως να λάμπει.
Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Σπίτι των Κοχυλιών, που στεγάζει σήμερα τη δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης. Χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και πήρε το όνομά του από τα περίπου 300 κοχύλια που κοσμούν την πρόσοψή του. O πρώτος ιδιοκτήτης του ήταν ένας γιατρός της βασιλικής αυλής και μέλος του Τάγματος του Σαντιάγο, το οποίο είχε ως έμβλημα το κοχύλι. 
Ο Παλαιός Καθεδρικός (Catedral Vieja) της Salamanca, είναι ένα έξοχο υβρίδιο αρχιτεκτονικών ρυθμών, καθώς άρχισε να χτίζεται το 1120 και ολοκληρώθηκε τον 15ο αιώνα όπου κυριαρχούν τα γοτθικά στοιχεία, συνυπάρχουν όμως και άλλες ενδιαφέρουσες επιρροές, όπως οι βυζαντινές στον ραβδωτό τρούλο του. Ακριβώς δίπλα του, ξεκίνησε τον 16ο αιώνα η ανέγερση του Νέου Καθεδρικού (Catedral Nueva), που ολοκληρώθηκε το 1733
Ο νέος καθεδρικός της πόλης χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και φιλοξενεί δύο ιδιαίτερες φιγούρες, ένα δράκο που κρατάει ένα παγωτό χωνάκι κι έναν αστροναύτη. Παρά τα διάφορα σενάρια περί της προέλευσης τους και το μυστήριο που είχε δημιουργηθεί γύρω από αυτό, στην πραγματικότητα οι φιγούρες αποτελούν προσθήκες μετά τη συντήρηση του ναού το 1992.


Το Μοναστήρι του Σαν Εστέμπαν (Convento de San Esteban), είναι ένα πραγματικά εξαίσιο δείγμα αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα, δίπλα ακριβώς από τον καθεδρικό και το πανεπιστήμιο.





Στο Μουσείο Αρτ Νουβό και Αρτ Ντεκό,  μεταξύ άλλων θα δείτε πορσελάνες Limoges, κρύσταλλα Lalique και πορσελάνινες κούκλες. Η συγκεκριμένη συλλογή είναι η καλύτερη μη ιδιωτική στον κόσμο.



  Η ρωμαϊκή γέφυρα πάνω από τον ποταμό Tormes
   MyPhotoPics