Γυναίκες – καμηλοπαρδάλεις

Τις λένε γυναίκες με μακρύ λαιμό ή γυναίκες – καμηλοπαρδάλεις. Δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο.  Είναι αγρότισσες 
μογγολικής καταγωγής, ανήκουν
στην φυλή Kayan - Padaung και προέρχονται από τη Βιρμανία (Μιανμάρ σήμερα). Ζουν στα δάση της Βιρµανίας (Μιανµάρ), κατά µήκος του ποταµού Σαλγουίν (σύνορα µε την Ταϊλάνδη), και στη βόρεια Ταϊλάνδη.
Έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των τουριστών για το έθιµό τους να στολίζουν τον λαιµό τους µε µια µπρούντζινη σπείρα δαχτυλιδιών, που ζυγίζει πάνω από 5 κιλά. Οι δακτύλιοι ξεκινούν να προστίθενται στην ηλικία των πέντε, και µπορούν να φτάσουν τους 25.
Όσο περισσότερους δακτύλιους φοράνε, τόσο υψηλότερη η κοινωνική τους θέση. Mία από τις γυναίκες της φυλής, κατέχει το ρεκόρ γκίνες του ανθρώπου με το μακρύτερο λαιμό στον πλανήτη αφού ο λαιμός της φτάνει σε μήκος τα 40 εκατοστά.

Το έθιμο αυτό έχει ιστορία δύο αιώνων. Mια εκδοχή θέλει τους
άντρες της φυλής να τοποθετούν δακτύλιους γύρω από το λαιµό των γυναικών προκειµένου να τις καταστήσουν λιγότερο ελκυστικές, διασφαλίζοντας έτσι την έγγαµη πίστη.
 
Μια άλλη θέλει τους χρυσούς κρίκους να τις προστατεύουν από τις τίγρεις, που επιτίθενται συνήθως αρπάζοντας τα θύµατά τους από τον λαιµό. 
Αποτέλεσμα της χρήσης αυτών των δακτυλίων είναι να μη µπορούν να κοιτάξουν προς τα κάτω, ενώ οι µύες του λαιµού χαλαρώνουν εξαιτίας τους, κάνοντάς τους απολύτως απαραίτητους μόνο για τη συγκράτηση του κεφαλιού. Μάλιστα η αφαίρεσή τους, µπορεί να οδηγήσει σε θάνατο από ασφυξία.


Το Huai Seau Tao, είναι ένα από τα "παραδοσιακά" χωριά της Mae Honk Son που κατασκευάστηκε το 1995 για να το "δουλεύουν" οι Padaung παρουσιάζοντας τη ζωή τους και πουλώντας χειροποίητα αντικείµενα. 




Έναντι λίγων ευρώ (250baht=?6) µπορεί κάποιος να «µπει» στα χωριά και να φωτογραφηθεί µαζί τους. Στη Βιρµανία θα τις δείτε να συχνάζουν στη λίµνη Ίνλε, κωµόπολη Nyaung Shwe.
               ΜyPhotoPics