Η πυραμίδα του Djoser, Κάιρο, Αίγυπτος

Η πυραμίδα του Djoser είναι το πρώτο πέτρινο πυραμιδικό μνημείο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Χτίστηκε πριν από το 2600 π.Χ. από τον Imhotep, μεγάλο διαχειριστή και ιερέα
του Φαραώ Djoser και βρίσκεται στη νεκρόπολη της Saqqara, (Σακκάρα, στην αριστερή όχθη του Νείλου, 20 χλμ νότια του Καϊρου), της κύριας νεκρόπολης της αρχαίας αυτοκρατορίας. Ο Djoser ήταν Φαραώ της 3ης δυναστείας κατά τη διάρκεια του Παλαιού Βασιλείου και ο ιδρυτής αυτής της εποχής.

Η πυραμίδα του Djoser είναι το έμβλημα του  μεγάλου ταφικού συγκροτήματος. Έχει 6 ορόφους. Η συνολική κλίση είναι 84°, η βάση της είναι 121 x 109 μέτρα και το ύψος της 62 μέτρα. Την εποχή εκείνη ήταν η υψηλότερη κατασκευή που έκανε ποτέ ο άνθρωπος. 

Αυτό έγινε εφικτό χάρη σε δύο στοιχεία που έφτασαν ταυτόχρονα: η εφεύρεση της κομμένης πέτρας, η οποία αντικατέστησε το ακατέργαστο μείγμα ξύλου-τούβλων και η οικονομική ευημερία, που επέτρεψε τη σταθερότητα του αιγυπτιακού πολιτισμού και, ως εκ τούτου, του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού σε μεγάλο αριθμό.
Για να το οικοδομήσουν, χρησιμοποίησαν πέτρες ασβεστόλιθου διαφορετικού μεγέθους. Χτίστηκε σε δυο στάδια με πέτρες ύψους 30 εκατ. το πρώτο και 38 εκατ. το δεύτερο. Το πρώτο στάδιο ήταν μια πυραμίδα τεσσάρων επιπέδων, η οποία αργότερα διευρύνθηκε σε μια πυραμίδα έξι επιπέδων. Είναι η μοναδική αιγυπτιακή πυραμίδα που έχει ορθογώνια και όχι τετράγωνη βάση.
Εκτός των άλλων περιλαμβάνει τον ταφικό θάλαμο του βασιλιά Djoser και ένα παλάτι που χρησίμευε ως σπίτι για το πνεύμα του βασιλιά, το οποίο βρίσκεται κάτω από το ανατολικό τοίχο της πυραμίδας και είναι επενδεδυμένο με ασβεστόλιθο και διακοσμημένο με ανάγλυφα γλυπτά. Το άγαλμα του βασιλιά  βρίσκεται στο εθνικό μουσείο του Καϊρου.
   MyPhotoPics