Η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά


Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά ή Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά 
όπως  επίσημα  είναι κτισμένη στις παρυφές του όρους Σινά, στην ομώνυμη χερσόνησο. Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο.
Ιστορικά, η παλαιότερη μαρτυρία για ύπαρξη μοναστικής ζωής στη περιοχή είναι του 381-384 μ.Χ. Επί βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ανάμεσα στο 527 και 565, ανεγέρθηκε η μονή στο σημείο που βρίσκονταν η "φλεγόμενη βάτος" του Μωυσή. Το μέρος θεωρείται ιερό για χριστιανούς, μουσουλμάνους και εβραίους.
Ως απάντηση σε αίτημα μοναχών της μονής για προστασία, η μονή έλαβε από τον Μωάμεθ "ιδιόγραφη" υποχρέωση ή Διαθήκη, Αχτναμέ, επικυρωμένη με το αποτύπωμα της ίδιας της παλάμης του, που περιγράφει τα δικαιώματα των χριστιανών που ζουν με τους Μωαμεθανούς.
Η βιβλιοθήκη της μονής διατηρεί την δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων και εγχειριδίων της πρωτοχριστιανικής περιόδου, μετά από αυτή του Βατικανού. Ο "Σιναϊτικός κώδικας", που βρίσκονταν αρχικά στη μονή ως τον 19ο αιώνα, τώρα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.
Στο μοναστήρι βρίσκονται επίσης εικόνες, οι παλαιότερες από τις οποίες είναι του 5ου και του 6ου αιώνα. Κατά αυτή τη περίοδο διετέλεσε ηγούμενος της μονής ο άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης ο λεγόμενος "της Κλίμακος".
Σύμφωνα με τον θρύλο, το σώμα της Αγίας Αικατερίνης μεταφέρθηκε υπό ''πτερύγων αγγέλων'' στο 'Όρος Σινά, όπου επί αιώνες έμεινε άταφο μέχρι τον 6ο αιώνα. Ερημίτες μοναχοί της περιοχής ειδοποιήθηκαν μέσω οράματος και κατέβασαν απ' το Όρος το σώμα της Αγίας, το οποίο εναπόθεσαν σε μαρμάρινη θήκη. H μέρα εύρεσης των λειψάνων της θεωρείται η 25η Νοεμβρίου, ημέρα τιμώμενη της ιερής μνήμης της. 
Αγία Αικατερίνα ή Αικατερίνη: 
Αικατερίνα = αεί + καθαρίνα = δηλ. πάντοτε καθαρή, αγνή.
        ΜyPhotoPics