Η κολοκύθα είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, αναρριχητικό φυτό που ανήκει στην
οικογένεια των Κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae). Οι
κολοκύθες είναι γενικά λαχανοκομικά φυτά και οι καρποί τους, ανάλογα με το είδος καταναλώνονται στη μαγειρική ή ζαχαροπλαστική ή χρησιμοποιούνται για καλλωπιστικούς σκοπούς.
Τα φύλλα τους είναι μεγάλα, πλατιά, παλαμοειδή και οι μίσχοι τους μακριοί. Τα άνθη της κολοκυθιάς είναι μεγάλα κίτρινου χρώματος, μονογενή. Τα αρσενικά άνθη φέρουν μακρύ ποδίσκο και τα θηλυκά κοντό. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπορά και η ανάπτυξη είναι γρήγορη.
Είναι φυτό της καλοκαιρινής περιόδου . Η καλλίτερη θερμοκρασία είναι γύρω στους 22 βαθμούς. Όταν υπάρχει ζέστη τότε χρειάζεται αρκετό πότισμα. Στην υγρασία το φυτό αναπτύσσεται πολύ καλά, ενώ το έδαφος πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανικές ουσίες και γενικά μέσης συστάσεως.
Φυτεύουμε τους σπόρους Απρίλη - Μάη. Ανοίγουμε τρύπες και παραχώνουμε από ένα σπόρο στην κάθε τρύπα. Βλασταίνουν σε μια εβδομάδα, μετά από μερικές μέρες σχηματίζονται τα φύλλα και τα φυτά αρχίζουν να έρπουν στο χώμα. Αφού σχηματιστούν oi κολοκύθες σε κάθε φυτό, κόβουμε όποια άνθη εμφανιστούν.
Οι κολοκύθες ωριμάζουν σε 80-120 μέρες, περίπου το φθινόπωρο, όταν είναι σκληρές στο εξωτερικό τους και ακούγονται σαν κούφιες και είναι ανθεκτικές σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η συγκομιδή γίνεται με κλαδευτήρι. Η σάρκα της κολοκύθας γίνεται αλμυρή ή γλυκειά πίτα.
Τον φλοιό αν τον έχετε κρατήσει ολόκληρο μπορείτε με μερικές τρύπες να τον κάνετε φωτιστικό κήπου.
Οι σπόροι αφού πλυθούν, ψήνονται με αλάτι και τρώγονται.
Μην ξεχάσετε να κρατήσετε μερικούς για να φυτέψετε του χρόνου.
ΜyPhotoPics
οικογένεια των Κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae). Οι
κολοκύθες είναι γενικά λαχανοκομικά φυτά και οι καρποί τους, ανάλογα με το είδος καταναλώνονται στη μαγειρική ή ζαχαροπλαστική ή χρησιμοποιούνται για καλλωπιστικούς σκοπούς.
Τα φύλλα τους είναι μεγάλα, πλατιά, παλαμοειδή και οι μίσχοι τους μακριοί. Τα άνθη της κολοκυθιάς είναι μεγάλα κίτρινου χρώματος, μονογενή. Τα αρσενικά άνθη φέρουν μακρύ ποδίσκο και τα θηλυκά κοντό. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπορά και η ανάπτυξη είναι γρήγορη.
Είναι φυτό της καλοκαιρινής περιόδου . Η καλλίτερη θερμοκρασία είναι γύρω στους 22 βαθμούς. Όταν υπάρχει ζέστη τότε χρειάζεται αρκετό πότισμα. Στην υγρασία το φυτό αναπτύσσεται πολύ καλά, ενώ το έδαφος πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανικές ουσίες και γενικά μέσης συστάσεως.

Οι κολοκύθες ωριμάζουν σε 80-120 μέρες, περίπου το φθινόπωρο, όταν είναι σκληρές στο εξωτερικό τους και ακούγονται σαν κούφιες και είναι ανθεκτικές σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η συγκομιδή γίνεται με κλαδευτήρι. Η σάρκα της κολοκύθας γίνεται αλμυρή ή γλυκειά πίτα.
Τον φλοιό αν τον έχετε κρατήσει ολόκληρο μπορείτε με μερικές τρύπες να τον κάνετε φωτιστικό κήπου.

Μην ξεχάσετε να κρατήσετε μερικούς για να φυτέψετε του χρόνου.
ΜyPhotoPics