Ναός του Αγίου Τίτου, Ηράκλειο, Νήσος Κρήτη, Ελλάς

Ο Ναός του  Αγίου Τίτου, χτίστηκε μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες, το 961 μ.Χ. Ο Άγιος Τίτος ήταν μαθητής και συνοδοιπόρος του Αποστόλου Παύλου και ο πρώτος επίσκοπος της Εκκλησίας της Κρήτης. Μετά την καταστροφή του ναού του Αγίου Τίτου στην Γόρτυνα, από σεισμό, η κάρα του Αγίου Τίτου, οι θαυματουργές εικόνες και τα κειμήλια μεταφέρθηκαν στον νέο ναό.

Ο αρχικός ναός στον Χάνδακα ήταν μικρός. Στα χρόνια της Ενετοκρατίας, έγιναν ορισμένες αλλαγές, όπως η κατασκευή κωδωνοστασίου. Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν τον Χάνδακα, τα περισσότερα κειμήλια και οι εικόνες του ναού μεταφέρθηκαν στην Βενετία.






Ανάμεσά τους, η κάρα του Αγίου Τίτου και η εικόνα της Παναγίας Μεσοπαντίτισσας. Η παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα ήταν έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Το πρώτο μισό του 16ου αιώνα, σεισμοί και πυρκαγιές προκαλούν σοβαρές ζημιές στο κτίριο.



Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ο Άγιος Τίτος μετατράπηκε σε τζαμί (γνωστό ως Βεζίρ τζαμί). Το 1856, ο ναός καταστράφηκε εξαιτίας ενός ισχυρού σεισμού και χτίστηκε ξανά ως οθωμανικό τέμενος. Ο μιναρές παρέμεινε στον Άγιο Τίτο ως την δεκαετία του 1920, όταν έφυγαν από την Κρήτη και οι τελευταίοι Τούρκοι. 

Ο σημερινός ναός χρονολογείται γύρω στο 1869 και αποδόθηκε στην ορθόδοξη χριστιανική λατρεία στις 3  Μαΐου του 1925. Ο μιναρές του τεμένους κατεδαφίστηκε. Στις 15 Μαΐου 1966 επεστράφη στο ναό η κάρα του Αγίου Τίτου από τη Βενετία. 



Η Ιερή και Ιστορική Εικόνα της Παναγίας της Μεσοπαντίτισσας, παραμένει στον Ναό Santa Maria Della Salute της Βενετίας.




Από το 1974 μέχρι το 1988 πραγματοποιήθηκαν εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του ναού. Το 2013, ο ναός του αγίου Τίτου ανακηρύχθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο καθεδρικός ναός της αρχιεπισκοπής Κρήτης.
    MyPhotoPics