Νήσος Χρυσή, Γαϊδουρονήσι, Ελλάς

Η Χρυσή ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι βρίσκεται νότια της Κρήτης, Ελλάς, απέναντι από 
την Ιεράπετρα. Είναι
ένα ακατοίκητο, μικρό νησάκι με έκταση που φτάνει μόλις τα 5 χλμ. μήκος και το 1 χλμ. πλάτος. Σχεδόν όλο το νησί είναι καλυμμένο από την ψιλή άσπρη άμμο που σπάνια συναντάται στις κλασσικές ελληνικές παραλίες. Είναι σχεδόν επίπεδο και γεμάτο μεγάλους αμμόλοφους που κάνουν το τοπίο να φαίνεται σαν χιονισμένο! 
Χαρακτηριστικό του νησιού είναι το κεδρόδασος  στο κέντρο του. Έχει έκταση 350 στρέμματα με μέσο όρο 14 δένδρα ανά στρέμμα και μέση ηλικία δένδρων τα 200 χρόνια. Η εξαιρετική φυσική ομορφιά του σε συνδυασμό με την μη εμπορική εκμετάλλευση το καθιστούν ιδανικό μέρος για να στήσεις σκηνή.


Η πρόσβαση στο νησί γίνεται με καραβάκι από το λιμάνι της Ιεράπετρας, με μια πολύ όμορφη διαδρομή διάρκειας μιας ώρας και κόστους 20-25 ευρώ μαζί με επιστροφή. Φτάνοντας στο νησί, μπαίνεις μέσα στο κεδρόδασος. 
Εκεί χάνεσαι μέσα στους αμμόλοφους και τους υπέροχους αιωνόβιους κέδρους. Και οι 2 βασικές παραλίες του νησιού απέχουν από το εσωτερικό του κεδροδάσους 3-6 λεπτά η κάθε μια. Το νησί δεν έχει καθόλου ρεύμα, με αποτέλεσμα το βράδυ να φαίνονται όλα τα αστέρια και οι γαλαξίες.  

Οι παραλίες του νησιού έχουν κάτι που δεν θυμίζει Ελλάδα. Η άμμος είναι ψιλή και άσπρη, γεμάτη, αντί για πέτρες... μικροσκοπικά κοχυλάκια. Τα νερά έχουν ένα περίεργο πρασινογάλαζο χρώμα και για αρκετά μέτρα είναι ρηχά. Το τοπίο θυμίζει τροπική παραλία. 


Το νησί έχει επίσης ένα πηγάδι! Από την βόρεια παραλία είναι περίπου 40 λεπτά περπάτημα αλλά μόλις φτάσεις εκεί το νερό του είναι τόσο δροσερό που σίγουρα αξίζει τον κόπο. Επίσης δίπλα στο λιμάνι υπάρχει ένα εκκλησάκι το μοναδικό του νησιού, από το οποίο βλέπεις ένα καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα!
    MyPhotoPics