Ποτοσί, Βολιβία


Το Ποτοσί είναι πόλη και πρωτεύουσα του ομώνυμου διαμερίσματος στη Βολιβία. Η ονομασία
της προέρχεται είτε από τη γλώσσα Αϊμάρα είτε από την Kέτσουα. Απέχει 164

χιλιόμετρα από τη Σούκρε,  ιστορική πρωτεύουσα της χώρας. 

Βρίσκεται σε υψόμετρο 4.000 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, αποτελώντας μία από τις κατοικημένες περιοχές σε μεγαλύτερο υψόμετρο σε ολόκληρο τον κόσμο. Βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Σέρρο ντε Ποτοσί, γνωστό και ως Σέρρο Ρίκο. 
Κατά το 16ο αιώνα, η περιοχή θεωρούνταν το μεγαλύτερο παγκοσμίως βιομηχανικό συγκρότημα. Η εξόρυξη των μεταλλευμάτων βασιζόταν σε ένα σύστημα υδρόμυλων. Στις 11 Δεκεμβρίου 1987, η UNESCO ανακήρυξε το Ποτοσί  Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αναγνωρίζοντας την πλούσια ιστορία της πόλης και τον πλούτο της αποικιακής αρχιτεκτονικής της.
Η ανακάλυψη μεταλλεύματος στο βουνό Σέρρο Ρίκο (πλούσιος λόφος) από τον Ινδιάνο Ντιέγκο Ουάλπα το 1544 αποτέλεσε το έναυσμα για την ίδρυση της πόλης του Ποτοσί στις 10 Απριλίου 1545 στα ριζά του λόφου. Το αρχικό όνομα της πόλης ήταν Villa Imperial de Carlos V, προς τιμήν του Ισπανού βασιλιά Κάρλος Ε'. Ιδρυτής της ήταν ο Χουάν ντε Βιγιαρροέλ.
Στην περιοχή ξεκίνησαν ανασκαφές μεγάλης κλίμακας και το πρώτο φορτίο ασημιού στάλθηκε στην Ισπανία. Το 1672, ο πληθυσμός της πόλης είχε φτάσει τους 200.000 κατοίκους, κάνοντάς την μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις στη Λατινική Αμερική, επεκτείνοντας το θρύλο του πλούτου της παγκοσμίως.
Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο αγώνας για ανεξαρτησία οδήγησε σε αναρχία, λεηλασίες και τελικά ο πλούτος της πόλης μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και σε άλλες κτήσεις του ισπανικού Στέμματος. Ο πληθυσμός μειώθηκε σχεδόν στους 10.000 κατοίκους. Το 1825, τα ορυχεία του Σέρρο Ρίκο είχαν ήδη εξαντληθεί και στα μέσα του 19ου αιώνα, μια πτώση στην τιμή του ασημιού έπληξε την οικονομία της πόλης, η οποία από τότε δεν έχει ανακάμψει πλήρως.



Η περιοχή αποτελείται από τα μνημεία του Σέρρο Ρίκο, όπου υπήρχε
εγκατεστημένο σύνθετο σύστημα ύδρευσης και τεχνητές λίμνες, λίμνη Verde.










Εκκλησία του Σαν Λορένζο 








Αρχοντικές κατοικίες,  Casa de la Moneda



    MyPhotoPics