Μαυροβουτηχτάρι

Το Μαυροβουτηχτάρι είναι υδρόβιο πτηνό της οικογενείας των Πυγοποδιδών, που απαντάται και στον Ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική του
ονομασία είναι  Podiceps nigricollis και περιλαμβάνει 3 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντάται το υποείδος Podiceps nigricollis nigricollis.
Τα καλοκαίρια, αναπαραγωγική περίοδος, το κεφάλι, ο λαιμός και η ράχη έχουν μαύρο χρώμα. Στις ωτικές περιοχές υπάρχουν δύο ξανθοκάστανες "τούφες" που ξεκινούν από την πίσω πλευρά των οφθαλμών και σε συνδυασμό με τις κατακόκκινες ίριδες και τον μαύρο λαιμό, κάνουν το πτηνό αναγνωρίσιμο. Στο πάνω μέρος του κεφαλιού τα φτερά εμφανίζονται με "μεταλλική" απόχρωση και σχηματίζουν ένα ανορθωμένο λοφίο, όχι πάντοτε ορατό.
Το κάτω μέρος του σώματος είναι λευκό με καφέ κηλίδες και οι πλευρές καφεκόκκινες. Η κάτω επιφάνεια των πτερύγων είναι λευκή και το κάτω μέρος της ουράς κοκκινωπό ή γκρίζο. Το ράμφος είναι μαύρο, μυτερό και παρουσιάζει μία ανεπαίσθητη κλίση προς τα πάνω, ενώ οι ταρσοί και τα πόδια είναι μαύρα.

Κατά τη μετάβαση στο μη - αναπαραγωγικό πτέρωμα, τα έντονα χρώματα του πτερώματος αναπαραγωγής "θαμπώνουν" σταδιακά και μειώνεται το καφεκόκκινο χρώμα του σώματος, ώσπου το πτηνό αποκτά ένα σκοτεινό, γκριζωπό χρώμα.

H διατροφή του αποτελείται κυρίως από έντομα, μαλάκια, μικρά καρκινοειδή, αμφίβια, με τα ψάρια να παίζουν μικρότερο ρόλο. Αναζητούν την τροφή τους κυρίως με καταδύσεις. Ο χρόνος κατάδυσης είναι περίπου 30 δευτερόλεπτα, ενώ το βάθος 2,5 - 3,0 περίπου μέτρα.

Γεννά 3-4, κάποιες φορές και 5 αβγά, διαστάσεων 43,1 x 29,7 χιλιοστών και βάρους 21 γραμμαρίων.Τα αυγά εναποτίθενται κατά διαστήματα που, μπορεί να κυμαίνονται από 24 έως 48 ώρες. Η επώαση πραγματοποιείται και από τα δύο φύλα και διαρκεί 20 - 21 ημέρες. 

Η φωλιά είναι μια πλωτή πλατφόρμα από υδρόβια μισοσαπισμένα φυτά. Στην κατασκευή της συμμετέχουν και τα δύο φύλα. Αμέσως μόλις στεγνώσει το πτέρωμά τους μετά την εκκόλαψη, οι νεοσσοί σκαρφαλώνουν στη ράχη των γονέων τους και παραμένουν εκεί για τις πρώτες 6-8 ημέρες.  Μετά από τρεις εβδομάδες περίπου αποκτούν την ανεξαρτησία τους.