Στους καταρράκτες της Νέδας

 
           
Σύμφωνα με τη μυθολογία, στη νύμφη Νέδα, θεότητα των νερών, έδωσε η Ρέα τον Δία όταν γεννήθηκε προκειμένου να τον προστατέψει από τον άνδρα της Κρόνο. Ήταν εκείνη που φρόντισε το βρέφος - μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ - το έλουσε και το έπλυνε στο κεφαλάρι του Λύκαιου, που αργότερα έγινε το θρυλικό ποτάμι και πήρε το όνομά της.
Πηγάζει από το όρος Λύκαιο, κοντά στο χωριό Πέτρα, στα ορεινά της Μεσσηνίας, στα όρια με την Αρκαδία. Διανύοντας μια διαδρομή 32 χιλιομέτρων, που αποτελεί φυσικό σύνορο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, το ποτάμι εκβάλλει στο Ιόνιο, στη θέση Ελαία, λίγο έξω από την  Κυπαρισσία.         

Η διάσχισή της αποτελεί πρόκληση και ξεχωριστή εμπειρία για τον επισκέπτη, καθώς τα τοπία - το ένα ομορφότερο από το άλλο- εναλλάσσονται συνεχώς με πλούσια βλάστηση και επιβλητικούς βράχους. O ποταμός σε ένα μεγάλο μήκος της πορείας του διασχίζει ένα στενό φαράγγι απαράμιλλου φυσικού κάλους με κατάφυτες πλαγιές και μικρούς καταρράκτες.  
Μοναδική βλάστηση. Το φαράγγι της Νέδας χαρακτηρίζεται
από μοναδική υδροχαρή βλάστηση, κατάφυτες πλαγιές με είδη της ευμεσογειακής βλάστησης - πλατάνια, αγριοβελανιδιές, συκιές και πουρνάρια - αλλά και με ιδιαίτερα πλούσια πανίδα, αποτελούμενη από βίδρες, σπάνια ερπετά και είδη νυχτερίδων (που υπάρχουν στο σπήλαιο του Στομίου), που προσδίδουν ιδιαίτερη οικολογική αξία στην περιοχή.

Σε διαφορετικά σημεία του ποταμού υπάρχουν τρεις καταρράκτες, οι οποίοι καταλήγουν σε μικρές κολυμπήθρες, με εξαιρετική διαύγεια και τιρκουάζ νερά. Αρκετά είναι τα σημεία όπου τα στενά περάσματα και το ορμητικό ρεύμα των νερών, καθιστούν δύσκολη τη διάβαση και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.              



Στην περιοχή, κρεμασμένο σε μια πλαγιά, υπάρχει το
κατάλευκο εκκλησάκι της Παναγίας και λίγο πιο πάνω η εσοχή, όπου σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα.



Τρόποι πρόσβασης
Καλές αφετηρίες για τη διάσχιση του ποταμού είναι τα χωριά της Ηλείας Παύλιτσα και ο οικισμός Νέδα, κοντά στο χωριό Λύκαιο.



Ο πoταμός Νέδα  είναι από τα λίγα ποτάμια που προσφέρουν ένα τοπίο εξαιρετικά παρθένο, μακριά από οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση. 


 MyPhotoPics