Αγριόγιδο όρους Ολύμπου, Ελλάς

Το αγριόγιδο είναι το πιο αντιπροσωπευτικό, μεγάλο θηλαστικό των ψηλών βουνών της Ελλάδας. Ταυτόχρονα όμως είναι κι ένα από τα απειλούμενα ζώα της βαλκανικής χερσονήσου. 
Τρέφεται με διάφορα ποώδη φυτά και συμπληρωματικά με φύλλα, κλαδιά δέντρων και λειχήνες. Ιδανικός βιότοπος είναι οι απότομες δασωμένες πλαγιές που καταλήγουν σε απόκρημνες κορυφές. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι τα όρθια και λυγισμένα προς τα πίσω -σαν αγκίστρι- κέρατα. 
Δεν ανήκει στο ίδιο είδος με το αγριοκάτσικο (γνωστό και ως αγρίμι ή κρι-κρι) της Κρήτης και δεν διασταυρώνεται με τη γίδα. Έχει συνολικό μήκος σώματος 1,10 - 1,35 μέτρα, το βάρος του κυμαίνεται από 28 έως 45 κιλά, τα κέρατά του φθάνουν έως και 25 εκατοστά και υπό φυσιολογικές συνθήκες ζει 15-20 χρόνια. Τα αρσενικά είναι πιο μεγαλόσωμα από τα θηλυκά. 
Το τρίχωμα του σώματός του από καφέ ανοιχτό το καλοκαίρι μετατρέπεται σε σκούρο καφέ, σχεδόν μαύρο, το χειμώνα και γίνεται πυκνότερο. Οι οπλές του έχουν καουτσουκένια υφή για καλύτερη πρόσφυση στα βράχια και σκληρές αιχμές για το παγωμένο χιόνι. Ανάμεσα στις δύο οπλές υπάρχει μια ελαστική μεμβράνη για να μη βυθίζεται τόσο στο χιόνι.
Οι αισθήσεις του είναι ιδιαίτερα οξυμένες. Έχει μεγάλο οπτικό πεδίο με αποτέλεσμα να μπορεί να εποπτεύει μεγάλη περιοχή. Η ακοή του είναι οξεία και θορυβείται με το παραμικρό. Έχει και ευαίσθητη όσφρηση αφού μπορεί να ανιχνεύσει στα 700-800 μέτρα αν φυσάει προς το μέρος του. Το έχουν δει να ανεβαίνει υψομετρική διαφορά 1000 μέτρα σε 15 λεπτά. 
Έχουν ιδιαίτερα αναπτυγμένο το μητρικό ένστικτο και ο δεσμός μητέρας-παιδιού είναι ισχυρός. Ιδιαίτερα όταν το μικρό είναι θηλυκό, μπορεί να μείνει πολλά χρόνια κοντά στη μητέρα της, ακόμα και όταν αυτή ξαναγεννήσει οπότε και βοηθάει στη φροντίδα του μικρότερου. Η περίοδος του ζευγαρώματος είναι τέλη Νοέμβρη με Δεκέμβρη. Το αρσενικό ζευγαρώνει με πολλές θηλυκές.
Η κυοφορία διαρκεί 165 με 175 ημέρες και γύρω στα μέσα του Ιουνίου γεννιέται ένα κατσικάκι, σπάνια δύο. Το μικρό στέκεται στα πόδια του από την πρώτη στιγμή και στις δέκα μέρες ζωής αρχίζει να βόσκει τα πρώτα του χορταράκια. Ακολουθεί παντού τη μητέρα του, χοροπηδώντας, κουτρουβαλώντας και βελάζοντας σαν τα κατοικίδια κατσικάκια.
  Το όρος Όλυμπος
    MyPhotoPics