Η γάτα του Αιγαίου, Ελλάς

Η γάτα του Αιγαίου είναι η μοναδική αυτόχθονη φυλή γάτας της Ελλάδος, 
η οποία πρωτοεμφανίστηκε στις Κυκλάδες πολλές δεκαετίες πριν. Ενώ κάνουν παρέα και ζουν μαζί με τις υπόλοιπες γάτες των νησιών, έχουν κάτι διαφορετικό που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Είναι απόλυτα ξεχωριστές και με τίποτα δεν γίνεται να τις μπερδέψεις με μια κοινή Ευρωπαϊκή γάτα.

Το σώμα τους είναι μεσαίου μεγέθους, δυνατό και μυώδες χωρίς ίχνος λίπους. Έχουν δυνατά πόδια αλλά λίγο πιο κοντά σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα τους. Η ουρά τους είναι μεσαίου μήκους φουντωτή και ευθύγραμμη. 

Μεσαίου μεγέθους είναι και το κεφάλι τους και σε απόλυτη αρμονία, ελαφρώς πλαγιαστά είναι τοποθετημένα τα στρογγυλωτά μάτια, τα μεσαίου μεγέθους αυτιά τους με την ευρεία βάση καταλήγοντας σε μια γλυκιά μυτούλα με δυνατό σαγόνι.



Όσον αφορά τα χρώματά τους, είναι επιτρεπτοί όλοι οι χρωματισμοί. Έτσι μπορούμε να δούμε γάτες Αιγαίου μονόχρωμες, δίχρωμες, τρίχρωμες όπως και με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, με ραβδώσεις ή με στίγματα. 

Ο μοναδικός χρωματισμός που δεν είναι επιτρέπεται είναι ο Color Point, δηλαδή ο χρωματισμός με τα πιο σκούρα άκρα (μύτη, αυτιά, πόδια, ούρα). Τέλος και στα μάτια είναι επιτρεπτά όλα τα χρώματα ακόμα και τα διαφορετικού χρώματος μάτια.

Ο χαρακτήρας της είναι ήπιος αλλά με έντονη προσωπικότητα. Είναι ιδιαίτερα κοινωνικές και φιλικές, είναι ανεξάρτητες και έχουν μάθει να επιβιώνουν στους δύσκολους χειμώνες της απομόνωσης των Ελληνικών νησιών. 
Κάνουν εύκολα φιλίες με άλλες γάτες αλλά και με ανθρώπους μοιράζοντας απλόχερα την αγέρωχη χάρη και κορμοστασιά τους, τα γουργουρητά και τα νάζια τους. Είναι ο χαρακτήρας τους που τις έκανε να έχουν άψογες σχέσεις με τους ψαράδες των νησιών, δεν φοβούνται το νερό και λατρεύουν τα ψάρια.
Η Γάτα Αιγαίου είναι μια "φυσική" φυλή που έχει αναπαραχθεί μόνη της χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου, έτσι πρόκειται για απόλυτα υγιή φυλή. Όσο αφορά την περιποίησή της ένα απλό καθημερινό χτένισμα θα αφαιρέσει τις νεκρές τρίχες από το σώμα της γάτας κάνοντάς το να δείχνει λαμπερό και μεταξένιο. 
  
       MyPhotoPics