Split Apple Rock, “Tokangawhā”, Νέα Ζηλανδία

Ο Apple Rock “Tokangawhā” είναι ένας γεωλογικός σχηματισμός βράχου στον κόλπο Tasman, έξω από τη βόρεια ακτή του νότιου νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Κατασκευασμένος από γρανίτη από την κρητιδική εποχή, είναι σε σχήμα μήλου που έχει κοπεί ακριβώς στην μέση. Η τομή για να σχηματιστούν οι δύο πλευρές του "μήλου" ήταν ένα  φυσικό φαινόμενο. 
Οι τομές είναι συνηθισμένο να γίνονται στον γρανίτη και είναι σημεία αδυναμίας που εκμεταλλεύονται η βροχή και τα κύματα. Κατά την παραδοσιακή μυθολογία των Μαορί λέγεται για το σχηματισμό του βράχου  ότι είναι έργο δύο θεών που τον έκοψαν στην μέση.
Είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στα ύδατα της Θάλασσας της Τασμανίας, βρίσκεται περίπου 50 μέτρα από την ακτή μεταξύ της παραλίας Καϊτεριτέρι και της παραλίας Μαραχάου. Ο βράχος κάθεται πάνω σε έναν ύφαλο και κατά την άμπωτη που γίνονται ρηχά τα νερά είναι προσβάσιμος με τα πόδια. 
Είναι ένα σημείο ενδιαφέροντος για πολλά τουριστικά σκάφη και για σκάφη αναψυχής που λειτουργούν κατά μήκος των ακτών του Εθνικού Πάρκου Abel Tasman. Το όνομα Split Apple Rock έγινε επίσημο το 1988 και  τροποποιήθηκε επίσημα σε Tokangawhā / Split Apple Rock τον Αύγουστο του 2014.
    MyPhotoPics