Νήσος Δοκός, Αργοσαρωνικός κόλπος, Ελλάς

Ο Δοκός που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Απεροπία, λόγω της άπειρης θέας που προσφέρει από τα      πιο ψηλά του σημεία, είναι νησί του Αργοσαρωνικού το οποίο βρίσκεται
απέναντι από την Ερμιόνη, στο στενό ανάμεσα Ύδρας, Ερμιόνης και Σπετσών.  Τον επισκέπτονται κάθε χρόνο φυσιολάτρες όπου απολαμβάνουν ελεύθερο κάμπινγκ στην βόρεια παραλία του.
Είναι ένα από τα λίγα ελληνικά νησιά γένους αρσενικού.  Είναι ορεινό, βραχώδες, με υψόμετρο 308 μ. και ανέκαθεν αποτελούσε ένα καλά κρυμμένο στρατηγικό σημείο. Στην ανατολική του πλευρά υπάρχουν τα ερείπια ενός μεγάλου Βυζαντινού - Ενετικού κάστρου. Στα χρόνια της επανάστασης του 1821 χρησιμοποιήθηκε από τον στόλο της Ύδρας σαν χειμερινό αγκυροβόλιο.

Το νησί σύμφωνα με αρχαιολογικές έρευνες είχε κατοικηθεί από την εποχή του χαλκού, πριν 6.000 χρόνια. Λείψανα της εποχής εκείνης βρέθηκαν κατά μήκος όλης της παραλίας. Το 1975 βρέθηκε κοντά στην ακτή, στην θαλάσσια περιοχή της Κομμένης Μύτης, στον όρμο Σκίντου, το αρχαιότερο γνωστό ναυάγιο στον κόσμο, χρονολογημένο μεταξύ 2500-2000 π.Χ. Το ναυάγιο αυτό συνιστά απτή μαρτυρία μείζονος σημασίας για την άσκηση ναυτιλίας στην ευρύτερη περιοχή. Στη διάρκεια των αιώνων και μέχρι σήμερα ο Δοκός υπήρξε τόπος περιστασιακής διαμονής βοσκών και αλιέων, αλλά και λατόμων.





Εκκλησάκι Άγιος Νικόλαος












Φάρος Δοκού, χτίστηκε το 1923. Το ύψος του κτιρίου είναι 9 μέτρα και το εστιακό ύψος 23 μέτρα. 

    MyPhotoPics