Μοναστήρι Jvari, Mtskheta, Γεωργία

Το μοναστήρι Jvari είναι ένα γεωργιανό  ορθόδοξο μοναστήρι του 6ου αιώνα κοντά στην Mtskheta της ανατολικής Γεωργίας, που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας
Τυφλίδας. Το όνομά του μεταφράζεται ως "Μονή Σταυρού". Βρίσκεται στο βραχώδες βουνό στη συμβολή των ποταμών Mtkvari και Aragvi, με θέα στην πόλη Mtskheta, η οποία ήταν παλιά πρωτεύουσα του βασιλείου της Iberia.
Σύμφωνα με τις παραδόσεις, σε αυτή την τοποθεσία στις αρχές του 4ου αιώνα, η Αγία Νίνο, ανέβασε ένα μεγάλο ξύλινο σταυρό στο χώρο ενός παγανιστικού ναού. Ο σταυρός ήταν ικανός να κάνει θαύματα και προσείλκυσε προσκυνητές από όλο τον Καύκασο. Μία μικρή εκκλησία ανεγέρθηκε πάνω στον ξύλινο σταυρό το 545 που ονομάστηκε "Μικρή Εκκλησία του Jvari".
Το σημερινό κτίριο η «Μεγάλη Εκκλησία του Jvari» γενικά θεωρείται ότι χτίστηκε μεταξύ 590 και 605 από τον Erismtavari Stepanoz I. Αυτό βασίζεται στις επιγραφές στην πρόσοψη του ναού που αναφέρει τους κατασκευαστές της εκκλησίας: Στέφανος ο πατρίκιος, Δημήτριος ο ύπατος και Αντάρνας ο ύπατος. Ο καθηγητής Cyril Toumanoff διαφωνεί με αυτή την άποψη, προσδιορίζοντας αυτά τα άτομα ως Stepanoz II, Demetre (αδελφός του Stepanoz I) και Adarnase II (γιος του Stepanoz II), αντίστοιχα.
Στα τέλη του Μεσαίωνα, το συγκρότημα ενισχύθηκε από πέτρινο τοίχο και πύλη. Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου, η εκκλησία διατηρήθηκε ως εθνικό μνημείο. Μετά την ανεξαρτησία της Γεωργίας, το κτίριο αποκαταστάθηκε στην ενεργό θρησκευτική χρήση. Το Jvari απαριθμήθηκε μαζί με άλλα μνημεία του Mtskheta το 1994 ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Είναι ένα πρώιμο παράδειγμα μιας "τετράπλευρης εκκλησίας με τέσσερις κόγχες,"θολωτό τετράκογχο". Η εκκλησία Jvari είχε μεγάλο αντίκτυπο στην περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργιανής αρχιτεκτονικής και χρησίμευσε ως πρότυπο για πολλές άλλες εκκλησίες. 


Το τύμπανο της εισόδου στη νότια πρόσοψη κοσμείται με ένα ανάγλυφο προς δοξολογία του Σταυρού, η ίδια πρόσοψη σημαίνει επίσης την Ανάληψη του Χριστού.






Η Αγία Τράπεζα












Το εσωτερικό του Ναού





MyPhotoPics