Νήσος Φούλα, Foula, Σκωτία

Περίπου 32 χλμ βορειοανατολικά των ακτών της Σκωτίας βρίσκεται το παραμυθένιο νησί των Σέτλαντ Foula, Φούλα, στο οποίο κατοικούν μόλις 30 άνθρωποι, που ζουν από την κτηνοτροφία. Ωστόσο, αυτό που κυριαρχεί στο νησί, με την υπέροχη φύση, είναι τα εκατοντάδες μικρά πόνι, που έχουν κάνει το νησί διάσημο στον κόσμο.
Το όνομά του στα νορβηγική γλώσσα σημαίνει το "Νησί των Πουλιών", και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή για τα πτηνά και ως περιοχή ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος για τα φυτά, τα πουλιά και τη γεωλογία του.

Η παρουσία των πόνι στο νησί χρονολογείται από την εποχή του Χαλκού. Με το βαρύ τους τρίχωμα και τα κοντά πόδια, τα πόνι του Φούλα θεωρούνται ιδιαίτερα έξυπνα και χρησιμοποιούνται μάλιστα όπως και οι σκύλοι-οδηγοί από τους κατοίκους του νησιού.





Τα αεροπλάνα έρχονται τέσσερις φορές την εβδομάδα από το αεροδρόμιο της πόλης Λέργουικ στην Σκωτία, μόνο το καλοκαίρι.







Ένα πλοίο μεταφέρει πετρέλαιο που βοηθά τους ανθρώπους του νησιού να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν ειδικά τον χειμώνα.






Την εντυπωσιακή φυσική αψίδα μπορεί να δει κανείς στην βόρεια πλευρά του νησιού.









Το Χαμ είναι ο κύριος οικισμός στο νησί με το μοναδικό λιμάνι. Ο λιμενοβραχίονας στο Ham Voe βρίσκεται υπό κατασκευή.





Υπάρχει ένας φάρος στο νότιο άκρο του νησιού που χτίστηκε το 1986. Αρχικά ήταν τροφοδοτούμενος με  ασετυλίνη αλλά αργότερα μετατράπηκε και λειτουργεί με ηλιακή και αιολική ενέργεια.
 


   Η εκκλησία
    MyPhotoPics