Ο σπάνιος μπλε αστακός

Ο Μπλε αστακός επιστημονική ονομασία Homarus gammarus, γνωστός και ως ευρωπαϊκός αστακός, είναι ένα είδος που βρίσκεται στον ανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό, την Μεσόγειο της
Μαύρης Θάλασσας. Μπορεί να αναπτυχθεί σε μήκος 60 εκατοστών και βάρος 6 κιλά, και φέρει ένα εμφανές ζευγάρι δαγκάνες. Όταν είναι ζωντανοί έχουν μπλε χρώμα, γίνονται "κόκκινοι" όταν μαγειρευτούν. 
Το ζευγάρωμα πραγματοποιείται το καλοκαίρι, παράγουν αυγά που μεταφέρονται από τα θηλυκά για ένα χρόνο πριν από την εκκόλαψη σε προνύμφες. Μετά την εκκόλαψή τους, οι προνύμφες απελευθερώνονται ως ζωοπλαγκτόν στον ωκεανό, ενώ μετά από τρεις εκδύσεις εγκαθίστανται στον πυθμένα ως νεαρά άτομα. Μετακινούνται στον βυθό αναζητώντας τροφή.
Το πρώτο ζευγάρι ποδιών, οι δαγκάνες, είναι μεγάλο και ασύμμετρο. Το μεγαλύτερο είναι ο "θραυστήρας", και έχει μικρά οζίδια που χρησιμοποιούνται για την  θραύση του θηράματος. Το άλλο είναι ο "κόπτης", ο οποίος έχει αιχμηρές εσωτερικές άκρες και χρησιμοποιείται για τη συγκράτηση ή το σχίσιμο του θηράματος. Συνήθως, το αριστερό είναι ο θραυστήρας και το δεξί είναι ο κόπτης.
Ζει σε υφαλοκρηπίδες σε βάθη 50 μέτρων, προτιμούν σκληρά υποστρώματα, όπως βράχια ή σκληρή λάσπη, και ζουν σε τρύπες ή ρωγμές. Βγαίνουν την νύχτα για να τραφούν. Η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από άλλα ασπόνδυλα όπως καβούρια, μαλάκια, αχινούς, σκουλήκια, αστερίες και  θαλάσσια σκουλήκια.

    MyPhotoPics