Ναός Αγίων Ιωάννου του Θεολόγου και Νικολάου, νήσος Κρήτη, Ελλάς

Ο δίκλιτος ναός των Αγίων Ιωάννη του Θεολόγου και Νικολάου είναι κτισμένος στη δυτική είσοδο του οικισμού Στύλος Αποκορώνου, Χανιά, Κρήτη, Ελλάς. Παραχωρήθηκε από τον Αλέξιο Β' Κομνηνό
ως μετόχι στη Μονή Πάτμου το 1180-1183. Στην αρχική του μορφή ήταν μονόχωρος και καμαροσκέπαστος, εκεί που βρίσκεται το σημερινό βόρειο κλίτος προς τιμή του Αγίου Ιωάννη αλλά αργότερα προστέθηκε το δεύτερο κλίτος και ο σταυρεπίστεγος νάρθηκας. 
Είναι ένα συγκρότημα από κτίσματα, που χρονολογούνται από τον 13ο με πιο ξεχωριστή την απεικόνιση του τιμώμενου Αγίου πάνω στην αψίδα, ενώ στο κλίτος του Αγίου Νικολάου, οι τοιχογραφίες χρονολογούνται στον 15ο αιώνα και σύμφωνα με επιγραφή, αφιερωτής του τοιχογραφικού διακόσμου ήταν ο μοναχός Νικόδημος.  
Στο εσωτερικό του ναού, αλλά και εξωτερικά περιμετρικά, αποκαλύφθηκαν επτά αλλεπάλληλα στρώματα τάφων με σημαντικά ευρήματα των χριστιανικών χρόνων. Σε κατώτερα στρώματα ανακαλύφθηκαν ευρήματα υστερομινωικής περιόδου. Από επιγραφή που βρέθηκε στον ναό και αναφερόταν στην Ευφροσύνη Δρακοντοπούλα, προκύπτει σύνδεση με την οικογένεια Δρακοντόπουλων (αρχοντοοικογένεια επί Ενετοκρατίας).
    MyPhotoPics