Polymita Picta, χερσαίο σαλιγκάρι Κούβας

Polymita Picta ή χερσαίο σαλιγκάρι της Κούβας ή ζωγραφιστό Σαλιγκάρι. Έτσι ονομάζεται το είδος σαλιγκαριού που βλέπετε στις  φωτογραφίες. Είναι είδος ενδημικό στην Κούβα και ανήκει στην οικογένεια Helminthoglyptidae. Είναι δενδρόβιο και τρέφεται με μύκητες και λειχήνες. 
Η ποικιλία των χρωμάτων τους είναι απίστευτη! Θεωρούνται τα ομορφότερα χερσαία σαλιγκάρια στον κόσμο! Ζουν κυρίως σε παράκτιους βιότοπους σε υποτροπικό δάσος, προτιμώντας ορισμένα είδη δένδρων όπως το Chrysobalanus icaco, το Metopium toxifera, το Metopium brownei, το Bursera simarouba και το Coccoloba retusa. 

Ο κύκλος ζωής διαρκεί περίπου 15 μήνες, με χρόνο αναπαραγωγής κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος). Τα σαλιγκάρια καθίστανται αδρανή κατά την ξηρή περίοδο (Δεκεμβρίου - αρχές Μαΐου).




Τα κελύφη του Polymita picta μπορούν να φτάσουν σε μήκος περίπου 20 χιλιοστών, 0,2 εκατοστά. Αυτά τα μεγάλα κοχύλια είναι λαμπερά και πολύ έντονα χρωματισμένα. Κανονικά εμφανίζουν ένα λαμπερό κίτρινο χρώμα με μια λευκή λωρίδα, αλλά το είδος είναι γνωστό για τον πολυμορφισμό του πολύχρωμου κελύφους του, με πολυάριθμες χρωματικές ποικιλίες.
Τα πολύχρωμα σαλιγκάρια έχουν γίνει απειλούμενο είδος, λόγω της λαθροθηρίας. Είναι περιζήτητα από τους λαθροκυνηγούς, αφού χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοσμημάτων και διάφορων μπιχλιμπιδιών. Γι' αυτό και πρόκειται για προστατευόμενο είδος από το 1943 με την κουβανική νομοθεσία να απαγορεύει την εξαγωγή του εκτός αν πρόκειται για επιστημονικούς μόνο λόγους.
   Και σε ... γραμματόσημο!
    MyPhotoPics