Η φυλή των Mentawai

Οι Mentawai (επίσης γνωστοί ως Mentawei και Mentawi) είναι οι κάτοικοι των νησιών Mentawai, στο Siberut, περίπου 100 μίλια από την επαρχία της Δυτικής Σουμάτρα, στην Ινδονησία. Ζουν έναν ημι-νομαδικό τρόπο ζωής κυνηγών-συλλεκτών στα παράκτια και τροπικά δάση των νησιών. Ζούσαν απομονωμένοι για αιώνες μέχρι που ανακαλύφθηκαν το 1621 από τους Ολλανδούς.
Η φυλή αριθμεί περίπου 64.000 άτομα που ζουν σε παραδοσιακά σπίτια κατασκευασμένα από μπαμπού, ξύλο και χόρτα, τα οποία διακοσμούν με τα κρανία των θηραμάτων τους. Έχουν τρεις τύπους κατοικιών: Uma, ένα μεγάλο σπίτι που κατοικούν 3 έως 4 οικογένειες. Lalep, μικρότερο σπίτι που κατοικεί μόνο μία οικογένεια. και Rusuk, ένα σπίτι για γκρουπ και χήρες.
Το ρύζι δεν είναι το βασικό τους τρόφιμο σε αντίθεση με τους περισσότερους Ινδονήσιους. Οι άνθρωποι της Mentawai καταναλώνουν σάγκο ως βασική τους διατροφή. Το σάγκο είναι κρέας συνήθως ψημένο στη σχάρα. Για το κρέας, επιλέγουν αγριογούρουνο, το κοτόπουλο και τα ελάφια τα οποία παίρνουν από το κυνήγι.
Τείνουν να ζουν σε σύμπνοια και ειρήνη με τη φύση γύρω τους επειδή πιστεύουν ότι όλα τα πράγματα στη φύση έχουν κάποιο είδος πνευματικής ουσίας. Ακολουθούν τη δική τους πεποίθηση που ονομάζεται Sabulungan. Είναι μια πίστη animism όπου όλα τα πράγματα έχουν ένα πνεύμα και μια ψυχή. 

Διακοσμούν το κορμί τους με τατουάζ το οποίο γίνεται με βελόνα και ξύλο που σφυρηλατείται στη βελόνα από έναν σαμάνο που ονομάζεται sikerei. Θεωρούνται ως τα παλαιότερα στον κόσμο και συμβολίζουν την ισορροπία μεταξύ των δασών και της φύσης. 


Συνηθίζουν επίσης να ακονίζουν τα δόντια τους καθώς αυτό θεωρείται πως τους κάνει περισσότερο ελκυστικούς στο αντίθετο φύλο. Στολίζονται με περιδέραια και λουλούδια στα μαλλιά και στα αυτιά τους.




Το παραδοσιακό μαχαίρι του λαού Mentawai ονομάζεται Palitai, ενώ η παραδοσιακή ασπίδα του ονομάζεται Kurabit.



    MyPhotoPics