Crater Lake, ΗΠΑ

Η λίμνη Κρέιτερ (αγγλικά: Crater Lake, λίμνη κρατήρας) είναι μία λίμνη - καλντέρα στη νοτιοκεντρική περιοχή του Όρεγκον, ΗΠΑ. Είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Εθνικού Πάρκου Κράτερ Λέικ και είναι
διάσημη για το βαθύ μπλε χρώμα και τα καθαρά νερά της. Κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, ως η καθαρότερη λίμνη στον κόσμο!
Η λίμνη αποτελεί εν μέρει μια καλντέρα βάθους 655 μέτρων που σχηματίστηκε πριν 7.700 (± 150) χρόνια από την κατάρρευση του ηφαιστείου Μαζάμα. Κανένας ποταμός δεν ρέει προς ή από τη λίμνη, το νερό που εξατμίζεται αναπληρώνεται από τις βροχοπτώσεις και το λιώσιμο των πάγων με τέτοιο ρυθμό ώστε τα ύδατα της λίμνης να ανανεώνονται κάθε 250 χρόνια.


Αν και δεν έχει αυτόχθονες πληθυσμούς ψαριών, στην λίμνη εισήχθησαν από το 1888 μέχρι το 1941 μια ποικιλία ψαριών. Αρκετά από αυτά τα είδη έχουν σχηματίσει βιώσιμους πληθυσμούς.
Έχει διαστάσεις 8 επί 10 χιλιόμετρα και μέσο βάθος 350 μέτρα. Το μέγιστο βάθος της μετρήθηκε στα 594 μέτρα και αυξομειώνεται ελαφρά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Όσον αφορά το μέγιστο βάθος της, η λίμνη Κρέιτερ είναι η βαθύτερη λίμνη στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Τα τοιχώματα της καλντέρας της λίμνης Κρέιτερ έχουν ύψος 2.100 με 2.400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το ψηλότερο σημείο της καλντέρας έχει υψόμετρο 2.489 μέτρα.
Η καλντέρα δημιουργήθηκε από μια ογκώδη ηφαιστειακή έκρηξη που οδήγησε στην κατάπτωση του όρους Μαζάμα περίπου το 5700 π.Χ. Μετέπειτα εκρήξεις λάβας δημιούργησαν ένα κεντρικό πεδίο, τη νήσο Γουίζαρντ. Ιζήματα και συντρίμμια κατολισθήσεων καλύπτουν το πυθμένα της καλντέρας. Υπολογίζεται ότι χρειάστηκαν 720 χρόνια για να γεμίσει η λίμνη στο σημερινό βάθος των 594 μέτρων
    MyPhotoPics