Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

Η Αγία Πετρούπολη,  επί Σοβιετικής εποχής Λένινγκραντ, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και πολιτιστική πρωτεύουσα της  Ρωσίας. Ιδρύθηκε από τον τσάρο Πέτρο Α’ το 1703 ως το παράθυρο της Ρωσίας στην
Ευρώπη. Βρίσκεται στη βορειοδυτική Ρωσία και πολύ κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, στο σημείο που ο ποταμός Νέβας εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα. Είναι κτισμένη επάνω σε σύμπλεγμα μικρών νησιών, τα οποία χωρίζονται από φυσικά και τεχνητά κανάλια και συγκοινωνούν μεταξύ τους με γέφυρες.
Η UNESCO ανακήρυξε ολόκληρο το κέντρο και πολλά προάστιά της ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.  Αποκαλείται και «πρωτεύουσα του Βορρά» όντας μια τεράστια ανοιχτή έκθεση μνημειακής, διακοσμητικής και χρηστικής αρχιτεκτονικής, γεμάτη μεγαλοπρεπή, με εξαιρετικές λεπτομέρειες, κήπους και πάρκα, πλατιές λεωφόρους, σκαλιστές γέφυρες, αγάλματα και μνημεία. Για το λόγο αυτό, συχνά αποκαλείται ανοιχτό μουσείο του μπαρόκ και του νεοκλασικισμού.
Είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου, μια πόλη που τα έχει όλα. Υψηλή τέχνη, πολυτελή αρχιτεκτονική, έντονη νυχτερινή ζωή, εξαιρετική ιστορία και πλούσια πολιτιστική παράδοση που έχουν εμπνεύσει και προωθήσει όλες τις τέχνες, από τη μουσική και τη λογοτεχνία έως το χορό και το μπαλέτο.

Φημίζεται για τις Λευκές Νύχτες, τις μεγάλες ημέρες του καλοκαιριού, όταν ο ήλιος ίσα που βυθίζεται κάτω από τον ορίζοντα. Το γλέντι αρχίζει τον Μάιο, όταν η πόλη υποδέχεται την άνοιξη και τα πάρκα γεμίζουν με ανθισμένα δέντρα. 

Είναι εξίσου γοητευτική  και τον χειμώνα όταν ο ουρανός είναι γκρι και το έδαφος καλυμμένο με χιόνι. Αλλά ακόμα και τότε, η πλούσια κουλτούρα της Αγίας Πετρούπολης σε θαμπώνει και σε κάνει να την απολαύσεις.




Άπειρα τα σημαντικά αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης, ακολουθούν κάποια από αυτά.


Hermitage, ένα απ’ το μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο και φιλοξενείται σε ένα απ’ τα κτήρια που αποτελούσαν τα Χειμερινά Ανάκτορα, στις όχθες του ποταμού Νέβα.

Catherine’s Palace,  βρίσκεται λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης, στην περιοχή Πούσκιν, το οποίο ανήκει στα Θερινά Ανάκτορα των Τσάρων. Συγκεκριμένα το παλάτι αυτό αποτελεί μέρος του Τσαρικού Χωριού ή αλλιώς Tsarskoye Selo. 


Βασιλικό ανάκτορο Peterhof, 
Πέτερχοφ, 30 χλμ. απ’ την Αγία Πετρούπολη, σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποτελεί τις «Ρωσικές Βερσαλλίες», άλλο ένα μέρος του ευρωπαϊκού οράματος του Τσάρου.


Φρούριο  Πέτρου και Παύλου, ένα απ’ τα παλαιότερα ορόσημα της Αγίας Πετρούπολης που οικοδομήθηκε το 1703 με πρωτοβουλία του Πέτρου Α’ με στόχο την προστασία της περιοχής από τον Σουηδικό στρατό. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων ενώ σήμερα μέρος του είναι ανοιχτό για το κοινό. Στο κέντρο του βρίσκεται ο καθεδρικός ναός Πέτρου και Παύλου.
Ναός του Χυμένου ή Ρέοντος Αίματος,
(The Church of the Savior on Spilled blood),  ορθόδοξος καθεδρικός ναός χτίστηκε στο σημείο όπου ο Τσάρος Αλέξανδρος Β΄ τραυματίστηκε θανάσιμα. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κτίρια της πόλης, που κυριαρχεί το μπαρόκ στυλ, η αρχιτεκτονική του ναού θυμίζει τη ρωσική αρχιτεκτονική του Μεσαίωνα.
Χάλκινος Καβαλάρης,  μνημείο 
προς τιμήν του ιδρυτή της Αγίας Πετρούπολης, του Πέτρου Α΄της Ρωσίας. Το μνημείο ήταν διαταγής της αυτοκράτειρας Αικατερίνης (Α΄). Το έφιππο άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου, δημιουργήθηκε από τον διάσημο Γάλλο γλύπτη Etienne Maurice Falconet. 

Mariinsky Theatre 
είναι ένα ιστορικό θέατρο όπερας και μπαλέτου. Το μεγαλύτερο μέρος της σοβιετικής εποχής, ήταν γνωστό ως θέατρο Kirov. Σήμερα, είναι το σπίτι του Mariinsky Ballet, της Όπερας Mariinsky και της Mariinsky Orchestra.



Από τη συνταξιοδότηση του Γιούρι Τέμιρκαν το 1988, ο αρχιμουσικός Valery Gergiev υπηρετεί ως γενικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου.

    MyPhotoPics